TT-kritik


2004-06-30

TT envisas med att kalla stängslet för en mur.

Alla stora nyhetsbyråer (Reuters, AP, AFP) kallar den israeliska säkerhetsstängslet för ”barrier” eller ”fence”. Ordet ”wall” förekommer endast när nyhetsbyråer citerar palestinska företrädare, som försöker framställa säkerhetsbarriären som en mur. I själva verket mursektionen är bara mellan 3 och 5% av barriären.

Den svenska nyhetsbyrån TT uttrycker sig precis som palestinska företrädare och envisas med att kalla stängslet för en mur. Till exempel i dagens telegram (http://se.news.yahoo.com/040630/58/1g1kj.html) som handlar om den israeliska HD:s beslut att ändra stängslets sträckning. HD:s beslut gäller hela barriären, inte enbart mursektionen, men TT låtsas att beslutet handlar om ”muren”.

Det aktuella telegrammet är signerat ”TT-Reuters”. Men Reuters kallar inte stängslen för ”wall” (se Reuters text här), det är helt och hållet TT:s påhitt. Man förvränger ett utländskt telegram så att det bättre passar TT-journalisternas politiska åsikter. Samtidigt säger TT:s Raoul Grünthal i tidningen Metro: ” TT står för korrekthet och objektivitet. Det får helt enkelt inte bli fel.” Herr Grünthal, kallar ni det för korrekthet och objektivitet?

Publicerat av TT-kritik 2004-06-30 kl. 16:50.

3 Svar till “TT envisas med att kalla stängslet för en mur.”

 1. # Anonymous Anonym

  Jag läste insändaren i Metro idag med hemsidans adress.

  Trevlig blog. Kul att det äntligen kommer in lite mediekritik i svensk debatt. Jag kan bara hålla med om att TT är djupt vinklat mot israel (och USA) samt vinklade till fördel för terrorister (som de närmast betraktar som offren).

  TT nyheter skiljer t.ex. ofta inte mellan civila och militära dödsoffer. Om amerikaner eller israeler dödar sex terrorister samma dag som en terroristbomb dödar flera oskyldiga civila benämns båda grupperna helt enkelt som människor eller personer (se rubriken "Många nya dödsoffer i Irak"). Det är tämligen självklart vilka slutsater TT vill att man drar.

  Den här kommentaren är kanske lite off-topic, men jag hittade ingen annan plats att skriva den här generella kommentaren på samt ingen kontakt adress.

  Nima S  

 2. # Anonymous Anonym

  Håller med dig helt och hållet. Även om jag personligen inte uppskattar Israels agerande i Palestinafrågan så känns det som att de svenska medierna fortfarande är färgade av Olof Palmes politik.  

 3. # Anonymous Anonym

  Håller med helt och hållet. Även om jag inte tycker att Israels agerande i Palestinafrågan är vettigt så känns det som att de svenska medierna är långt ifrån opartiska (detta gäller många fler frågor än just denna).  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats