TT-kritik


2004-08-11

Gaza och Darfur: Ett dödsfall är en tragedi, men en miljon dödsfall är endast statistik

Ett dödsfall är en tragedi, men en miljon dödsfall är endast statistik.” – sa en gång den kommunistiske tyrannen Josef Stalin. Det är tråkigt att se hur TT-journalister, genom att noggrant följa Stalins lära, överdramatiserar operationer i Gaza och samtidigt avdramatiserar folkmordet i Darfur.

Av de 50 000 människor som mördades under de senaste månaderna av den arabiska milisen i Darfur nämnde nyhetsbyrån TT aldrig några namn, åldrar eller andra uppgifter som skulle kunna väcka sympatier.

Samtidigt visar dagens telegram (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=296694&previousRenderType=2 ) om en israelisk operation i Gaza att TT har helt annat strategi när det gäller palestinska offer. TT berättar att enligt några ospecificeradesvenska fredsaktivister” fick en 13-årig pojke ospecificeradelivshotande skador”.

Uppgifterna är helt omöjligt att vare sig bekräfta, kontrollera eller dementera, precis som det är omöjligt att utreda om källornas ospecificerade ”fredsaktivism”, går ut på någonting annat än att kontakta svenska journalister och berätta häftiga historier. Medan nyhetsbyrån TT ser med någon skepticism på de internationella hjälparbetarnas siffror över de dödade i Darfur och påpekar alltid att de siffrorna bestrids, har de ospecificerade ”fredsaktivisterna” i Gaza TT:s absoluta förtroende för att berätta deras tragedier.

Ett dödsfall är en tragedi, men en miljon dödsfall är endast statistik”. Stalins propagandaformel lever vidare i Sverige.

Publicerat av TT-kritik 2004-08-11 kl. 10:54.

4 Svar till “Gaza och Darfur: Ett dödsfall är en tragedi, men en miljon dödsfall är endast statistik”

 1. # Blogger Ralph the Ogre

  Två saker är kusliga i sammanhanget:

  1) TT ger ingen som helst bakgrundsorsak - det oupphörliga regnet av raketer som araberna riktar mot judar, små lättburna avskjutningsställ som de avlossar med och därmed och därefter springer in med det i garderoben. Eftersom judarna MÅSTE försvara sig - vad har de för alternativ?

  2) Dessa svenska terrorsupporters - varför tar TT inte och frågar dem lite vad de har sett av terroraktiviteten, eftersom de ofta har direktkontakt med varandra? Om de hade varit intresserade av fred hade de ju rapporterat om detta i första hand!  

 2. # Blogger Engst

  Tack för bra bevakning av TT!

  Genom Din sammanställning måste man omvärdera TT:s ställning som sakligt objektiv.  

 3. # Anonymous Anonym

  Detta är ju helt sjukt, men vi ser alla varje dag att det stämmer. Så fort nyheterna handlar om Israel/Palestina så är det "tre palestinska pojkar massakrerade" medan de samtidigt kan skriva "fem israeler döda" om det hade varit samma olycka som drabbat Dem. Finns det någon baktanke med att TT använder sig av dessa negativt laddade ord bara på den ena sidan? Undermedvetet, påverkar detta människor som läser om konflikten i tidningen varje dag. TT leder ju folk till att sympatisera eller motsatsen, och det är väl ändå inte meningen? Tyvärr fungerar media så i dag, människor ska förvridas och med lite hårdare ord smått hjärntvättas. Jag tycker det är PINSAMT hur TT för sitt jobb. Anställda på TT borde tänka mer med hjärnan än med baken när de skriver ned saker som kommer att visas för hela världen. De har stor makt och skulle kunna orsaka både krig och fred i världen om de bara ville. De ska inte skicka ut saker efter eget intresse och efter egna åsikter eller ställningstagande. Nyheter ska inte "särbehandlas". Ett folkmord är alltid ett folkmord oavsett var det sker. Och att en oskyldig människa dödas är alltid fruktansvärt, oavsett vem eller vilka som dödat. Skärpning TT!  

 4. # Anonymous Anonym

  PÅ TT arbetar inte en enda seriös journalist. TT är Sveriges motsvarighet till Pravda - en ren propagandacentral - vars enda syfte är att bereda vägen för talibanvänsterns och islamisternas våldtäkt av den civiliserade världen.

  Nollorna på TT håller sig varken till sina egna stadgar eller till publicistreglerna. Men i Sverige är det OK att bete sig som totala imbeciller, så länge man har en vänsterslagsida.

  Kommunist-TT bidrar till Sveriges undergång. En egen nazist har man för övrigt också anställd - som Mellanösternjournalist.  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats