TT-kritik


2005-01-08

TT:s propagandatelegram i PLO:s regi.

Telegrammet: http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_8874399.asp

Under de två senaste dagarna skedde två dödliga incidenter på Västbanken och Gaza:

1). En israelisk soldat blev mördad av en palestinsk terrorgrupp inom al-Fatah-rörelsen, två andra skadades, en av dem kritiskt

2). IDF dödade en beväpnad man som närmade sig en väggspärr.

Nyhetsbyrån TT valde att inte rapportera om mordet på soldaten. Det kom inget telegram överhuvudtaget i om detta i TT:s webbpaket, och händelsen nämndes bara i förbigående i dagens telegram.

Däremot gick TT ut med ett emotionellt laddat telegram om den andra incidenten, som beskrevs hel och hållet enligt PLO:s version. Så beskriver TT hur den beväpnade mannen dödades:

Mahmoud al-Farra väntade i sin bil på att få passera vägspärren i Abu Holi nära
staden Khan Yunis, när han dödades av två skott. Soldaterna ville få en rad
palestinska bilar att backa ett stycke.

Man kan tro att TT beskriver händelserna som de kunde bevittna. TT skulle inte kunna veta alla omsändigheter kring dödskuttningen. Det som TT ”glömmer” att säga, är att så det framställdes av PLO-styrkornas talesman som inte fanns på plats.

För att vidare förstärka PLO:s version av händelserna skriver TT vidare: ”Incidenter av denna sort är mycket vanliga vid vägspärrar på Västbanken och i Gazaremsan. Palestinier blir otåliga över att tvingas vänta i timmar på passage, och de israeliska soldaterna blir irriterade.” Men TT har ju ingen aning vilket sorts incident var det. Denna fras kan tyda bara på en sak: TT vill framställa PLO-versionen som enda trovärdiga.

TT fortsätter dessutom sin politik att skriva namn och åldern på alla palestinier som dödas i de pågående striderna, medan alla israeler, om de överhuvudtaget nämns, förblir anonyma.

Telegrammet överflöds av emotionella beskrivningar, som avslöjar TT:s politiska agenda. T ex frasen ”förkvävande vägspärrarna ska hindra palestiniernas rörelsefrihet” kan på intet sätt ses som exempel på saklig journalistik. Varje förnuftig människa förstår varför Israel inför väggspärrarna.

Publicerat av TT-kritik 2005-01-08 kl. 14:42.

1 Svar till “TT:s propagandatelegram i PLO:s regi.”

  1. # Anonymous Anonym

    Ja, ni/du är tillbaka. Snälla fortsätt med er rapportering, den är viktig!  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats