TT-kritik


2004-09-28

"Global Intifada" angrep Danmarks ambassad i Stockholm. Inga spår av TT-telegram.

Gruppen som kallar sig Global Intifada angrep natten mot lördag den 25 september Danmarks ambassad i Stockholm. Vänsterextremisterna krossade några fönster i ambassadbyggnaden och kastade in röd färg. Enligt Thomas Lehmann, en av ambassadens diplomater, den röda färgen fanns överallt: på väggarna, på fönsterna, på hela golven. På sådant sätt protesterade Global Intifada mot Danmarks deltagande i koalitionen som avsatte Iraks diktator Saddam Hussein.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade om händelsen redan i lördags. Sökmotorerna på nätet och på tidningarnas webbsidor hittar däremot inget TT-telegram om angreppet.

Gruppen som kallar sig Global Intifada tog på sig ansvar för våldsamt upplopp i Stockholm i våras. Gruppens kärna består av människor med rötter i Syndikalistiska Ungdomsförbundet och med Andreas Malm i spetsen. Andreas Malm med flera är också aktiva i den palestinskledda organisationen ISM som värvar västerlänningar för att agera som provokatörer och levande sköldar vid palestinska våldsaktioner samt för att agera som kanaler för spridandet av propaganda. Det är just svenska ISM som användes av Arafatregimen för att kanalisea till nyhetsbyrån TT lögnaktig information om ”massaker i Jenin” (Andreas Malm personligen citerades av TT) och ”blood libel”-historier om israeler som ”skjuter barn på väg till skolan”.

Med tanke på att TT var mer än villiga att använda Andreas Malm & co som informationskälla är det ännu kontigare att det inte finns [eller går inte att hitta] något telegram om Global Intifadas pogrom i Danmarks ambassad.

UPDATE: Alicio tipsade om några osignerade notiser om angreppet som publicerades i svenska tidningar (se i kommentarer). SvD:s notis nämner ett pressmeddelande som skickandets till TT men det är oklart om TT står för notisen eller det är SvD på något annat sett har vetskap om pressmeddelandet.


Publicerat av TT-kritik 2004-09-28 kl. 16:44.

6 Svar till “"Global Intifada" angrep Danmarks ambassad i Stockholm. Inga spår av TT-telegram.”

 1. # Blogger Alicio

  Hej!
  Bra och intressant kritik.

  Med hjälp av Eniro Nyhetssök ser man att det har skrivits mycket lite om den här attacken, och det är oklart om det är TT som har skrivit det:

  http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_8190385.asp

  http://www.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,63971839_852__,00.html

  http://www.sr.se/cgi-bin/stockholm/nyheter/artikel.asp?artikel=476949

  Varje gång står det att TT har fått ett pressmeddelande från Global Intifada, men artiklarna verkar inte vara skrivna av TT. I SvD är det tidningens egen reporter Thomas Berglund som har skrivit rapporten:

  "Under fredagen skickades sedan ett pressmeddelande till TT där organisationen "Global Intifada" tar på sig ansvaret för aktionen."

  "Gruppen Global Intifada tog på sig ansvaret för attacken i ett pressmeddelande till TT, där man sa att det var en attack på 'danska regeringens stöd för Amerikas imperialistiska invasion av Irak'."

  Det är oklart varför TT inte själva har sänt ut ett telegram med nyheten (trots att det var dem som fick pressmeddelandet). Eftersom tidningarna känner till händelsen är det antagligen så att TT endast skickat nyheten direkt till redaktionerna, och struntat i att lâgga ut den på direktpublicerande internetsidor. På så sätt kan aktivisterna på TT begränsa spridningen av en politiskt obekväm nyhet.

  Mvh
  Alicio  

 2. # Blogger TT-kritik

  Hej Alicio!

  Det verkar att Eniro Nyhetssök fungerar mycket bättre än Google och jag ska använda den framöver. Hur som helst, faktum att jag inte har tillgång till alla TT-telegram blev ett ämne för kontrovers mellan mig och TT. Det hände ett par gånger att jag hade fel och det existerade telegram som jag trodde inte fanns. Däremot, precis som du skriver, det finns telegram som publiceras med automatik och som skickas bara till redaktioner och TT använde ofta det för att förtiga ”oönskade” nyheter. Så var det till exempel med en gravid israelisk kvinna som avrättades tillsammans med hennes 4 döttrar (alla under 10 år) med 150.000-människostark pro-israelisk demonstration i Paris samt med gårdagens kidnappning av den israeldrusiska journalisten.

  Tack för tipset, jag införde en update.  

 3. # Anonymous Anonym

  Hej!

  Apropå era teorier om att TT gömmer undan nyheter genom att endast skicka dem till redaktionerna.

  Jag är inte säker på att jag delar era konspirationsteorier. TT:s webbpaket (som jag antar att ni refererar till angående direktpublicering, många tidningar, främst på landsorten, har system för att direktpublicera nyheter i webbpaketet på sina nätsidor, dock inte alla) publicerar endast cirka fem procent (min uppskattning) av det totala antalet TT-telegram. Merparten av alla telegram publiceras således inte på nätet.

  TT försvarar detta med att konkurrenter i annat fall skulle kunna bygga spindlar som plockar nyheter och publicerar dem gratis, vilket TT befarar skulle leda till att företag slutar prenumerera på deras nyheter. Detta är en ständig källa till irritation mellan TT och Sveriges nättidningar, speciellt eftersom TT brukar vara ganska långsamma på att publicera i webb-paketet (det kan dröja uppemot en halvtimme mellan att telegrammet dyker upp i vanliga telegramkön och att det sedan är tillgängligt för webbpublicering).

  Såvida en tidning inte har ett specialavtal (vilket exempelvis Aftonbladet har) får den på nätet endast lägga ut telegram som publiceras i webbpaketet.

  Givetvis kan man diskutera vilka nyheter som TT väljer ut för publicering i webb-paketet. Men jag tycker att det är lite löjligt att påstå att det är en specialfunktion som TT använder för att dölja nyheter, när i själva verket merparten av telegrammen levereras på detta sätt.

  Angående Global Intifada har de för vana att skicka e-post till de flesta av Sveriges redaktioner vid sina aktioner. Så skedde bl a vid en attack mot ett företag i Malmö nyligen. Men många redaktioner väntar förstås på vad TT gör av det.

  För övrigt uppskattar jag den här bloggen. TT har ett enormt inflytande över nyhetsflödet i Sverige och behöver sannerligen granskas.

  Hoppas ni hängde med i mina resonemang, kände själv att det blev rörigt ibland.

  MVH

  journalist  

 4. # Blogger Alicio

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.  

 5. # Blogger Alicio

  Till journalisten,

  Intressant kommentar.

  Mitt intryck är dock att en mycket stor del av just utrikesnyheterna publiceras även på webben (många fler än 5% som du skriver), med ett antal besvärande undantag där jag utgick ifrån att ovanstående nyhet var ett sådant undantag.

  Men jag kan ha fel.

  En annan sak är ju att ovanstående nyhet borde ha publicerats på Aftonbladet, med det specialfall som du nämner. Trots detta publicerade AB en egen rapport (se länk i min tidigare kommentar), utan hänvisning till TT som källa.

  Mvh
  Alicio  

 6. # Anonymous Anonym

  Hej!

  5 procent var en uppskattning, så jag kan givetvis också ha fel. Min poäng är att merparten av utrikesnyheterna aldrig publiceras i webbpaketet.

  Det specialavtal jag nämner ger Aftonbladet rätt att publicera alla typer av TT-telegram på webben (däremot tror jag att antalet är begränsat). Avtalet ger dem alltså möjlighet att välja fritt, men de publicerar inte allt. Därför förstår jag inte varför "ovanstående nyhet borde ha publicerats", som du skriver.

  Givetvis kan jag lika lite som ni veta hur redaktionerna har resonerat i de här fallen. Själv skulle jag nog vara misstänksam mot ett pressmeddelande från en organisation som tar på sig ett dåd av rädsla för att uppmuntra till nya dåd om uppmärksamhet ges.

  Hur TT har resonerat är som sagt höljt i dunkel. Men det är bra att ni fortsätter att ifrågasätta deras rapportering.

  MVH

  journalist  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats