TT-kritik


2005-01-14

Typiskt exempel i antiisraelisk hets

Dagens TT-telegram om terrordådet vid gränsövergången mellan Israel och Gaza kan tjäna som ett typiskt exempel i antiisraelisk hets:

Israels armé som enda armé i världen kallas av TT konsekvent som krigsmakt;

terrorgrupper, som står bakom aktionen, kallas för motståndsgrupper (alla tre är med på EU:s terrorlista; Hamas, enligt stadgar, sätter som mål total judeutrotning medan al-Fatahs al-Aqsa martyrbrigader vill nöja sig med att fördriva alla judar från Israel (art 19 i al-Fatahs stadgar));

ordet terror förekommer inte alls i texten; i fall när sprängattentat riktas mot icke-judiska civila, brukar TT använda ordet terror, men när offren är judar brukar TT undvika T-ordet;

Israels svar på angreppet kallas för hämnd, ett tydlig apspel på stereotyper om hämningsfulla judar;

TT beskriver att Israel (under ”hämnden”) besköt flyktingläger, inte terrorister som befann sig i flyktinglägret – ett knep för förstärka förställningar att det handlar om hämnd, ej om försvarsaktion;


Av ordvalet att döma är det antisionisten Stefan Hjertén eller en av hans likasinnade på TT som har skrivit telegrammet. Som bekant, tycker Hjertén-gänget att palestinsk terror finns inte, utan detta är ”kodord för palestinskt motstånd”, som Hjetrén har skrivit i ett telegram.

-------------

P.S. Ungefär en timme efter kritikens publicering bytte de flesta svenska medier (DN, SvD mm) telegrammet mot ett helt annat TT-telegram med rubriken ”Fredshopp dämpas av attentat” som är betydligt mer ballanserad.

P.P.S. I ett nytt TT-telegram på eftermiddagen betecknade TT återigen terrorklassade palestinska utrotningsgrupper som "motståndsgrupperna".

Publicerat av TT-kritik 2005-01-14 kl. 11:34.

3 Svar till “Typiskt exempel i antiisraelisk hets”

 1. # Anonymous Anonym

  Om man ska utova kritik mot TT borde man kunna stava till balanserad. Det ar det minsta man kan krava.
  Pelle  

 2. # Blogger TT-kritik

  Pelle, jag kritiserar inte TT:s stavning, inte heller deras grammatik och stilistik. Där brister jag själv.

  Däremot kritiserar jag innehåll i TT-texter. Även människa med lite oslipad svenskan kan se och kritisera pariska och propagandistiska inlägg. (Utan att göra anspråk på att vara en stor människa, vill jag påminna dig att en hel del sådana var och är dislektiker).  

 3. # Anonymous chrille

  (i)Israels armé som enda armé i världen kallas av TT konsekvent som krigsmakt;(i)

  oj vad hemskt
  föredrar du ockupationstrupper eller stats-terrorister

  Att sedan Hamas och islamiska jihad PFLP mfl är uppsatt på eu:terrorlista är ju helt förkastligt.  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats