TT-kritik


2005-02-02

Palestinier dödar egna barn, TT beskyller Israel.

Den 31 januari gick TT ut med ett telegram som anklagade Israel för att ha dödat en 10-årig palestinsk flicka. Den första versionen av telegrammet publicerades bara några timma efter incidenten och började med anklagelser om att det var israelisk krypskytt som dödade flickan från vakttorn som låg 700 meter borta. Detta, enligt TT, ”uppgav” palestinska källor. Trots att beskyllningar om barnamordet är väldigt grova och uppviglande valde TT att återge den palestinska versionen redan i början på telegrammet istället för att påpeka att omständigheterna var oklara.

Samma dag, nästan åtta timmar efter att den israeliska utredningen visade att flickan dödades av palestinsk eld, publicerade TT en ny version av telegrammet (http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_9046436.asp ). Men även der valde TT att börja med beskyllningar om barnamordet:
Skolflickan blev ihjälskjuten av israeliska soldater när hon stod utanför sin skola som FN driver i staden Rafah i Gazaremsan, uppgav palestinska sjukvårdskällor.

Medan palestinska källor ”uppgav”, nämnes också att israeliska armékällor ”sade” att flickan dödades av palestinier. TT placerade paragrafen om detta längre ner i texten, efter omständlig beskrivning av den palestinska versionen. På sådant sätt framställdes den israeliska versionen som betydligt mindre trovärdig:
Israels armé sade att ingen soldat hade öppnat eld i området där flickan blev dödad på hela dagen. En militärkälla sade att den dödande kulan kanske kom från palestinier som sköt i luften för att fira hemvändande pilgrimer från Mecka.

Inatt klockan 02:30 svenskt tid publicerade tidningen Haarez (http://www.haaretz.com/hasen/spages/534451.html ) och internationella nyhetsbyråer att Palestinska Myndigheter har gripit en palestinier som sköt flickan. Därmed är fallet avklarad. Trots detta nu, nästan 12 timmar efter publiceringen finns det inget telegram i TT.s webbpaket som dementerar beskyllningarna.

Beskyllningar om barnamord anspelar på gamla antisemitiska stereotyper som utnyttjades bl a av den tsaristiska regimen i Russland och den national-socialistiska regimen i moderna Syrien.

Publicerat av TT-kritik 2005-02-02 kl. 13:54.

14 Svar till “Palestinier dödar egna barn, TT beskyller Israel.”

 1. # Anonymous Anonym

  Vilken israelisk utredning visar på att Palestinier skjutit ihjäl flickan ? Länk tack

  Var i Haaretz artikeln står det att PA har gripit en man för att ha skjutit flickan ?

  Är du dum eller bara hög idag ?

  Lämna landet för fan !  

 2. # Anonymous Anonym

  Du borde döpa om denna blog till tt-kritik-mot-påståenden-om-judar , för att understryka att du inte bryr dig om saker som förs fram i TT ang icke-judar. Typisk sionistisk debatt-teknik du använder dig av, du låtsas vara intresserad av det vidare perspektivet men i själva verket bryr du dig inte ett skit om Goyim.  

 3. # Blogger TT-kritik

  Bäste användare som inte signerade sina utsagor, men postade dem från ip-adress p54BCD521.dip.t-dialin.net (84.188.213.33)!

  Om du som förmodligen är icke-jude känner dig träffad av TT, så får du gärna skicka mig ett inlägg om detta. Däremot tror jag inte att människa, som tycker att det är mindre värdigt att stödja judarnas rättigheter än någon annans rättigheter kan skriva något mer vettig än osakliga tillmälen som man kan läsa i dina två kommentarer.  

 4. # Blogger TT-kritik

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.  

 5. # Anonymous Anonym

  Bästa Hebré som inte signerar sina inlägg med annat än en pseudonym, och bara äger sin domän genom proxy. Klaga inte på andras anonymitet när du själv inte visar din fula nuna. Posta ditt personnummer istället ! Bibelspråket om "bjälken i ögat" är fullt tillämpbart på detta fall... fast förstås, med så dålig ordförståelse du har så kanske du inte pallar med att läsa bibeln heller.

  Jag kan posta med IP-nummer från vilket land jag vill, så dina terror-metoder ger jag inte mycket för.

  Kan du inte läsa engelska ? Inget av det du påstår finns ju stöd för på de länkar du gav.... Prove me wrong, pucko ! Svara på frågorna !

  Varför kallar du detta TT-kritik när du endast är sur när TT rapporterar om Israel, är det land du bor i inte relevant för dig ? Stick till det förlovade landet då, om du nu gillar det så mycket.

  Visst bråkar jag med dig eftersom jag inte gillar din stil, men grundkornen i min kritik är sann. Du har inte språkkunskaper nog för att korrekt återge innehållet i Haaretz artiklar. Alla felaktigheter du påstår att TT gör kan även du klandras för, ditt pro-sionistiska tonårsglin !  

 6. # Anonymous Anonym

  Du kan alltså inte svara på kritiken mot din dåliga källforskning eftersom jag ogillar judar...

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

  Ni Sionister vore mer skoj om ni inte vore så förutsägbara... nu måste jag garva vidare  

 7. # Blogger Andreas Johansson

  De har gripit en som har skjutit i samband med att flickan fick en kula i huvudet. De har inte sagt att personen inte är gripen för mordet på flickan, de håller den frågan öppen. Om man vill kan man lägga ihop två och två...  

 8. # Anonymous Anonym

  " De har inte sagt att personen inte är gripen för mordet på flickan, de håller den frågan öppen. Om man vill kan man lägga ihop två och två..."

  Eller så kan man syssla med mediekritik på riktigt, istället för att fabulera. Punkten är att Haaretz aldrig har rapporterat att PA "har gripit en palestinier som sköt flickan. "

  Det här blev väldigt patetiskt väldigt snabbt ! Kanske lite för mycket att hoppas på objektiv kritik från en människa som tror på G-D . Godnatt  

 9. # Anonymous Anonym

  Tack för den utmärkta kritiken. Återigen visar TT prov på sin verklighetsförfalskning. TT:s beskrivning av främst Mellanöstern-konflikten men även många andra frågor har ytterst lite att göra med verkligheten. Jämför med TT:s obefintliga rapportering om folkmorden i Darfur och Kongo. Tyvärr får svenska nyhetsläsare en kraftigt förvanskad bild av läget. Om förtrycket i länder som Syrien och Iran får man knappt veta något av TT. Vad ska man med en nyhetsbyrå som inte rapporterar fakta utan propaganda? TT:s trovärdighet är sedan länge förbrukad. Se även Dick Haas artikel hos Svensk Israelinformation.
  Sigge  

 10. # Anonymous Mats Olofsson

  Bra att någon bevakar TT nyhetsrapportering från mellanöstern.Det är alltför ofta som det tydligt framgår att TT journalister ägnar sig åt ohederlig och ensidig Israel-kritik.
  Betänk att Israel ända sedan dess tillblivelse varit utsatta för krig och förintelse.
  Mats Olofsson  

 11. # Anonymous Anonym

  Håller med Mats.

  Fortsätt denna viktiga och intressanta övervakning av massmedias förvrägning av fakta från vår samtid.

  MvH Adler  

 12. # Blogger Greg

  Hello friendly Blogers if you are thinking about home construction and home construction Ideas for Home Construction projects. If you own a home and need to work on home construction then al I want to say is Yea.... I wood love to let you in on a secret about home repairs... People ask me all the time about home construction and they want to know simple ways to solve ther problems ...well I have the answers and If you go to http://fallbrook4u.com home construction and go through the site you will find what you are looking for... what can I say butt get going ...  

 13. # Anonymous Tiger Horse

  I hope that you will be able to add more stuff on this blog! Regards, horse lover Tiger Horse  

 14. # Anonymous Anonym

  Can You Fix this and Can you fix that well

  building a window seat Advice at http://remodeling11.com/bee.pl?ki=master&remodeling=home . If you are Looking for building a window seat Then Here it is  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats