TT-kritik


2005-03-25

Richard Haas: TT för Sverige bakom ljuset

Klistrat från http://news.dickhaas.com/news_main.pl?463

TT för Sverige bakom ljuset

Tidningarnas Telegrambyrå, mera känd som TT, bör kanske döpas om till BB. Man föder tidningsankor nästan på löpande band när det gäller Mellanöstern och i synnerhet när det gäller konflikten mellan israelerna och palestinierna.

Senast igår hade TT i kombination med den franska nyhetsbyrån Agence France Presse ( AFP ) ett telegram om att den israeliska radion uppgett att Israels statsminister Ariel Sharon förklarat att en reträtt från ockuperade östra Jerusalem och Golanhöjderna är uteslutna.

Det är naturligtvis tekniskt möjligt att TT:s franska partner, Agence France Presse, uppfattade en eventuell nyhetssnutt i den israeliska radion på det sätt som TT anger i sitt telegram. Men det konstiga är att det inte går att hitta något AFP-telegram om denna snutt i radion. TT:s version av AFP-telegrammet hänger faktiskt inte heller ihop innehållsmässigt. Och man måste misstänka att AFP-telegrammet är ett falsifikat, kanske tillyxat på TT:s Stockholmsredaktion.

Jag återger här TT-AFP:s telegram av den 24 mars, som det kunde läsas i DN:

"Backar inte om Golan och Jerusalem

Israels premärminister Ariel Sharon sade i dag att ett tillbakadragande från ockuperade östra Jerusalem och Golanhöjderna är uteslutet, rapporterade israelisk radio.

Sharon gjorde uttalandet under ett möte med högerfalangen inom sitt eget parti Likud. Både östra Jerusalem och de syriska Golanhöjderna intogs av Israel under sexdagarskriget 1967.

Då ockuperades även Västbanken samt Gazaremsan, som Sharon avser att evakuera till sommaren. Sharon tillade enligt rapporten att det inte kommer att bli fler ensidiga israeliska reträtter. Blir det ytterligare tillbakadraganden kommer de att utföras inom ramen för förhandlingar med palestinierna, sade han."

Flera svenska dagstidningar publicerade detta fantasifulla och inexakta telegram.

Det är riktigt att Sharon hade ett krismöte med rebellerna inom Likudpartiet i onsdags. Han försökte lugna dem med att säga att han aldrig mer kommer att genomföra en ensidig ( unilateral ) israelisk reträtt i likhet med den som han planerar genomföra från Gazaremsan i sommar. I framtiden kommer eventuella reträtter att genomföras enbart som led i avtalade fredsöverenskommelser med arabsidan.

Sharon sade inte att reträtter från Golanhöjderna och delar av Jerusalem skulle vara "uteslutna". Det framgår för övrigt i slutet av TT:s telegram som redaktören i Stockholm antagligen glömde bort, när han skrev början, för i slutet heter det: "Blir det ytterligare tillbakadraganden, kommer de att utföras inom ramen för förhandlingar med palestinierna, sade han."

Och med Syrien, angående Golanhöjderna, bör man tillägga.

TT-telegrammets början är med andra ord rena smörjan, men är naturligtvis i första hand ett illvilligt försök att utmåla Sharon som ointresserad av en fredslösning. Och detta senare "konstaterande" är viktigt för TT, eftersom man har "tagit på sig" att "undervisa" svenska folket om "realiteterna" i Mellanöstern. Den förljugenhet som TT representerar behöver ständig näring och när Sharon inte ger näring åt TT:s förutfattade meningar, måste TT med jämna mellanrum ljuga ihop telegram.

Jag utmanar TT att presentera Agence France Presses franska originaltelegram från Jerusalem, angående de så kallade radio-uppgifterna om vad Sharon sade och inte sade till Likud-rebellerna onsdagen den 23 mars.

© 2005 Richard Haas.

Publicerat av TT-kritik 2005-03-25 kl. 23:32.

1 Svar till “Richard Haas: TT för Sverige bakom ljuset”

  1. # Anonymous Helena

    Hej Richard

    Det är så bra att det finns såna som dig som visar sanningen bakom mediernas vinklade nyheter till Israels nackdel och till palestiniernas fördel. Bless You.

    H.Y.  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats