TT-kritik


2005-05-09

Ensidig information om vapenvilans förutsättningar.

SvD 20050509 Tidningen Svenska Dagbladet publicerade idag den 9 maj ett TT-telegram med titeln ”Sharon skjuter på frigivningen” (se bilden). Telegrammet berättar att ”Ariel Sharon beslöt att tills vidare inte infria löftet att frige 400 palestinska fångar”. TT förställer situationen så att man tror att det handlar om något ”löfte” från Ariel Sharon, som han valde att ” inte infria” – utan någon motivation.

Trots att telegrammet signerat TT-AFP valde TT att inte återge delar av AFP-telegrammet, som handlar just om att frigivningen är inget ”löfte”, med en del av ett överenskommelsen, som palestinier inte uppfyller:

A spokesman in Sharon's office said all other prisoners would remain behind bars until the Palestinians cracked down on militant groups such as the Islamist movement Hamas.
"The prime minister has decided not to release the detainees for the moment as Abu Mazen (Abbas) has not taken any action to decapitate the terrorism which is continuing," he said.
"When the Palestinians start to respect the commitments they made at Sharm el-Sheikh we'll do something, but not before."

Även den internationella “Prestationsbaserade vägkartan för fred” kräver att palestinier avväpnar terrorgrupper, kravet, som palestinier har ingen avskilt att uppfylla.

TT hade igår ett annat, mer balanserat telegram i samma ämne. Det var lika kort som det som publicerades i SvD. Trots det valde SvD:s utrikesredaktion att publicera det ensidiga telegrammet.

Det står oklart varför TT går ut med två telegram i samma ämne, ett ensidigt och ett någorlunda balanserat.

Publicerat av TT-kritik 2005-05-09 kl. 21:58.

3 Svar till “Ensidig information om vapenvilans förutsättningar.”

 1. # Anonymous Axel Winkler

  Jag läste samma telegram i en av Stockholms gratistidningar (kommer inte ihåg vilken) och där hade de gått steget längre och skrivit att anledningen till att Abbas tvingades avgå som premiärminister för ett par år sedan var att Sharon inte ville släppa flyktingar. Den verkliga orsaken till Abbas avgång är debatterad, och de flesta fingrarna pekade på Arafat som inte gav Abbas tillräckligt med handlingsutrymme.

  Anledningen till att det finns två artiklar står längst nere, TT-AFP och JERUSALEM TT, den ena är en översättning medans den andra är skriven av TTs utsända till Jerusalem, vilken troligen har en mer nyanserad bild då konflikten ser annorlunda ut på plats.  

 2. # Blogger TT-kritik

  Axel, jag kan bara hålla med. Dogmatiska vänstergubbarna son ofta har jour under helgerna driver den propagandistiska linjen mycket hårdare är korrespondenten på plats.  

 3. # Anonymous Mats Olofsson

  TT verkar ha en dold agenda där de tillåter förvrängning av nyheterna från mellanöstern för att framställa Israel i så dålig dager som möjligt. Saken borde lyftas fram i ljuset.
  Mats Olofsson  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats