TT-kritik


2005-05-02

TT censurerar Reuters, kallar Islamiska Jihad för ”motståndsrörelse”.

Nuhetsbyrån TT började återigen kalla terrorgruppen Islamiska Jihad för ”motståndsrörelse” (se telegrammet från 2 maj 2005 08:23). Gruppens mål, enligt stadgar, är att förinta alla judar och eliminera staten Israel. Ordvalet ligger i skarp kontrast med andra terrorgrupper som primärt angriper icke-judar. Till exempel det vanligaste benämningen för ETA och al-Qaida är just terrorgrupper (det finns bara ett exempel när al-Qaida betecknades av TT som ”motståndsmän)

Även palestinska massmördare på väg att spränga israeliska civila kallas i telegrammet för ”aktivister”.

Telegrammet är signerad TT-Reuters, men det motsvarande telegrammet från Reuters kallar Islamiska Jihad varken för ” motståndsrörelsen” eller order för ”aktivister”. Däremot innehåller Reuters original referenser till det senaste terrordådet i Tel Aviv som utfördes av just Tilkarms cell av Islamiska Jihad som kostade fem israeliska civila liv och leddes av den stupade palestiniern:

Residents identified the slain militant as a leader of the Islamic Jihad cell which carried out a Feb 25 suicide bombing in Tel Aviv, killing five people.


Islamiska Jihad är med på EU:s lista över terrororganisationer. TT har aldrig annonserat något policy för vilka massmordaktioner mot civila ska kallas för ”terror”, och vilka för ”motstånd” och ”aktivism” och i vilka fall är det tillåtet att renska originaltelegrammen från TT:s parters på väsentliga uppgifter. Det är TT-journalisternas egna politiska åsikter som styr ordvalet.

Publicerat av TT-kritik 2005-05-02 kl. 11:52.

6 Svar till “TT censurerar Reuters, kallar Islamiska Jihad för ”motståndsrörelse”.”

 1. # Blogger Magnus

  Härligt att ni granskar dom och inte ger upp!  

 2. # Blogger TT-kritik

  Magnus,
  tack för uppmuntran!

  Hoppas att det kommer en dag då vi slipper nyhetsmonopol och vinkade nyheter!  

 3. # Blogger Peder Hyllengren

  Den här bloggen är alltid läsvärd och detta inlägg om tt:s försköningar var ytterligare ett exempel på att denna blogg är viktig.

  Fortsätt strippa tt!  

 4. # Anonymous Stefan

  Det här är intressant. Jag har alltid sett TT som "neutrala", medan kvällstidningarna (och övrig media) alltid vinklar nyheterna för olika syften (politiska, ekonomiska etc.). Tydligen finns det anledning att ifrågasätta även TT. Skrämmande...

  Jag har själv bråkat mycket om att ifrågasätta media, men för min del har det handlat om "piratkopieringen" av musik på nätet, där jag gång på gång blir kallad för "pirat" eftersom jag håller på med "fildelning". Faktum är att jag försörjer mig på distribution av LAGLIG gratismusik över nätet, men på grund av skivindustrins lobbyarbete och medias välvillighet (mot sina annonsörer) så tillåts det bara att finnas två sidor i debatten om fildelningen: Skivindustrin (offret) och Piraterna (skurkarna). De tiotusentals artister som jobbar med laglig MP3-musik (vilket konkurrerar med den kommersiella musiken - och därför blir en måltavla för skivindustrins försök att förbjuda all fildelning och musiknerladdning) får inte synas eller höras överhuvudtaget.

  Det är inte svårt att bråka sig less på all idioti. Starkt jobbat att fortsätta med eran granskning, även om er kritik också känns väldigt vinklad (eftersom ni bara behandlar israel/palestina-frågan). Håll ångan uppe, och uppmärksamma gärna andra saker också. Då skulle jag säkerligen läsa den här bloggen regelbundet!  

 5. # Blogger TT-kritik

  Stefan, tack för uppmuntran samt på det väldigt intressanta perspekivet om fildelningen. Det tänkte jag inte på förut!  

 6. # Blogger lokokid

  Hi i am totally blown away with the blogs people have created its so much fun to read alot of good info and you have also one of the best blogs !! Have some time check my link to !!Make money home based business  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats