TT-kritik


2005-07-16

Citationstecknen som opinionsverktyg.

I ett telegram citerar nyhetsbyrån TT den israeliske försvarsministern Shaul Mofaz:
- Inga stora aktioner mot Gazaområdet och Västbanken har beslutats. Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har fortfarande en chans att ta ett grepp om "terrorgrupperna", sade den israeliske försvarsministern Shaul Mofaz.

Hela frasen är ett direkt citat. Ordet ”terrorgrupperna” är inte citat mitt i redaktionell text, men ett ord mitt i Shaul Mofaz uttalande som återges av TT.

Trots det bestämde sig TT sätta citationstecknen runt ordet ”terrorgrupperna” – inte för att markera citeringen, men för att ifrågasätta att massmord på civila israeler ska betecknas som terror. Terrorgrupperna Hamas och islamiska Jihad som Mofaz syftade på har som mål att utrota alla judar är med EU:s terrorlista, men av TT kallas för ”motståndsmän” (läs även här och här).

I tydlig kontrast med rapporteringen av terrorbomberna i London, försöker TT att undvika beteckna massmordsaktioner mot civila israeler som terrordåd.

Notering: Kravet att Palestinska Myndigheten ska avväpna terrorgrupper finns med i den första fasen av den Prestationsbaserade Vägkartan för Fred. EU som medlem i ”kvartett” som utarbetade den Prestationsbaserade Vägkartan ställer sig bakom detta krav.

Publicerat av TT-kritik 2005-07-16 kl. 14:55.

1 Svar till “Citationstecknen som opinionsverktyg.”

  1. # Blogger Alicio

    TT har inga skrupler när det gäller att förfalska direkta citat. Ditt exempel kommer från detta i AFP:s original:

    "Israeli Defence Minister Shaul Mofaz said no ground operations were planned for now, to give Palestinian leader Mahmud Abbas a further chance to rein in "terrorist" groups and stop the firing of rockets on Israeli territory.

    Frasen var alltså inte ett direkt citat. Det enda citatet är ordet terrorist. Men klåparna på TT trodde det.  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats