TT-kritik


2005-12-13

Hjertén rättfärdigar politiskt mord i Libanon, ifrågasätter landets existensberättigande.

TT:s utrikesreporter Stefan Hjertén talade idag i Gomorron Sverige om situationen i Mellanöstern. Bland annat kommenterade han gårdagens mord på den libanesiske kristne parlamentarikern och publicisten Gebran Tueni, en av de skarpaste kritiker av Syriens nyligen avslutade ockupation av landet. Hjertén valde att rättfärdiga mordet som ett led i kampen för ”bättre Libanon” och ifrågasätta samtidigt Libanons rätt till statlig suveränitet:
Det fanns en regel att kristna ska tillsätta president i Libanon… Det måste ändras långsamt. Det här tycks ske genom kriser, genom politiska mord, genom annat otäckt. Men på något sätt är det ändå ett bättre Libanon där folk själva bestämmer som banar sin väg genom det här. Nu är Libanon egentligen litet hamnområdet åt Syrien. Det var ändå ett vansinne när Frankrike bestämde att skära loss Libanon ifrån Syrien. Beirut är Syriens hamnstad, Libanon och Syrien är hopbundna fullkomligt, så de måste komma överens.

I samma inslag påstod Hjertén att den pro-Syriska terrorgruppen Hizbollah ”för kanske majoritetsåsikten”. Hur rimmar med tydlig folkmajoritet som motsatte sig Syriens ockupation förblev osagt.

Tidigare spred Hjertén en konspirationsteori om att Israel och inte Syrien (som det fastställs i FN-rapport) kunde ha legat bakom mordet på Libanons f.d. premiärminister Rafik Hariri. Libanesernas protester som följde mordet ledde till slutet på 29-åriga syriska ockupation.

Publicerat av TT-kritik 2005-12-13 kl. 11:23.

6 Svar till “Hjertén rättfärdigar politiskt mord i Libanon, ifrågasätter landets existensberättigande.”

  1. # Anonymous Anonym

    Stefan Hjertén är en motbjudande extremist, antisemit och terrorförepråkare.

    I Gomorron Sverige hyllar han bombdådet mot den libanesiske syrienkritikern, eftersom dådet är ett tecken på att folkviljan går framåt (shiamuslimernas "frigörelse" från de libanesiska kristna). Han stödjer även terrorgruppen Hizbollah som en företrädare för folkviljan, utan att nämna att gruppen är en rasistisk terrorgrupp. Så länge folket gillar den är det OK, enligt Hjertén (som däremot ofta kallar Sharon för "hök").

    Stefan Hjertén är inte bara en apologet för palestinska terrorgrupper, utan också en megafon för det Iranstödda shiafundamentalistiska Hizbolla och terrorregimen i Syrien. Hjertén säger bl.a. att det var ett misstag att ha skapat Libanon, som han anser tillhör Syrien. Hjertén önskar nämligen att regionens islamister ska få utplåna den kristna befolkningen längs kusterna (i det som blev Libanon) i likhet med vad som har hänt med Betlehem, där kristna palestinier misshandlas, mördas, diskrimineras av muslimska palestinier. Betlehem har sedan några år tillbaka en muslimsk majoritet, sedan de kristna palestinierna har flytt staden.  

  2. # Anonymous Anonym

    Finns det ingen som pekar ut terrorapologetens vansinne i media, någon som får ge avvikande åsikt eller rätta Hjerténs påståenden i t.ex Gomorron Sverige? Hjertén verkar nästan som anhängare av begreppet Stor-Syrien. Man undrar "what's in it for him?"

    Jag trodde Hjertén hade avgått som MÖ-korrespondent? Han ignorerar i varje fall förintelseförnekaren Faurrisons nya föreläsning i Teheran, innehållet i vilket låter identiskt med Irans presidents senaste utfall mot judar och Israel.

    Vad anon. skriver om de kristnas utstötthet inom PA är ju vida känt. I Betlehem fanns bland dem som ockuperade och vandaliserade födelsekyrkan ett antal välkända lokala gangsters som länge terroriserat betlehemsborna.

    Och i Sverige har man noll intresse eller engagemang för de kristna som fördrivs. Stödjer de mest rasistiska och intoleranta gör man dock fortfarande.  

  3. # Blogger Bulten i Bo

    Det resonemang som Hjertén för strax innan du kör in saxen, varför tycker inte TT-kritik att man ska få läsa det?

    Sen påstår anonymous ovan att Hjertén är antisemit! Jag tar för givet att han inte har av Hjertén skrivna verk som han menar ska verifiera denna anklagelse?  

  4. # Anonymous Anonym

    Bulten ditt äckel, du är en antisemit själv och har aldrig godtagit att någon annan än Ahmed Rami är antisemitisk. Därför skiter jag fullständigt i vad du tycker.  

  5. # Blogger TT-kritik

    Bulten i Bo, menar du att Hjertén sa någonting innan som avsevärt förändrar meningen av citatet?

    Någonting sådant märkte jag inte men för petiga människor som du publicerade jag länken till videoinspelningen för att man skulle kunna kolla själv.  

  6. # Anonymous Anonym

    Jag är libanes och jag blev ledsen av hans uttalande. vilken idiot  

Skicka en kommentar



© TT-kritik

website stats