TT-kritik


2006-10-08

Utelämnade omständigheter, propagandistisk framtoning.

Idag publicerade Dagens Nyheter telegrammet Nya dödsoffer på Västbanken som är mycket uppseendeväckande i både vad gäller faktafel och emotionell propagandistisk framtoning. Här är hela telegrammet (TT-kritiks fetstilmarkeringar):
En palestinier dödades tidigt på söndagsmorgonen av israeliska soldater som trängde in i flyktinglägret Balata på Västbanken.

Offret, 23-årige Hussamah Saleh, var medlem i al-Aqsamartyrernas brigader, en motståndsrörelse knuten till palestinske presidenten Mahmoud Abbas politiska parti Fatah.

Tre andra palestinier skadades av israeliska kulor, uppgav säkerhetskällor.

Den israeliska armén bekräftade uppgifterna.

- Soldaterna såg en beväpnad man och öppnade eld och sårade eller dödade honom, sade en militärtalesman.

Enligt nyhetsbyrån AFP har nu 5.408 människor dödats sedan det palestinska upproret inledds för sex år sedan. De allra flesta av dem är palestinier.

För det första, är det märkligt att TT valde att inte återge omständigheter av dödskuttningen. Enligt tidningen Haaretz skedde dödskuttningen när palestinierna började kasta bomber och beskjuta israelisk patrull. TT och skapar dock intrycket att det handlade om ett oprovocerat dödande.

För den andra är det mycket märkligt att TT kallar al-Aqsa-martyrernas brigader för ”motståndsrörelse” medan även TT:s hemsida listar den bland terrororganisationer (se nr 17, observera även att TT inte följer egna stavningsregler). al-Aqsa-martyrernas brigader är med på EU:s terrorlista och står för otaliga massmordsaktioner mot israeliska civila. Organisationen har ett uttalat mål att förinta Israel och fördriva alla judar. Precis som t ex Nationalsocialistisk Front i Sverige föredrar dem att skönmåla sin rasistisk, antisemitisk agenda som ”motstånd” – och får medhåll av TT. Svenska nazister och palestinska terrorister föredrar att kallas för "motståndsmän"

Med allt ovanstående är det förbluffande att titulera den stupade palestiniern som ”offer”. Det är också uppseendeväckande att manen omnämns med namn och åldern medan de flesta israeliska offer för palestinsk terror är anonyma, ålderslösa och till och med oftast könlösa. Inte heller de flesta palestinier som dödas i interna strider (där al-Aqsa-martyrernas brigader också bland de mest entusiastiska deltagare) omnämns med namn.

Sedan årsskiftet och fram till nyss, då DN inte hade kontrakt med TT, var TT mer sakliga och mer objektiva än man van vid. Nu, när TT fick ett nytt kontrakt med DN och återtog monopolställningen, kom den gamla propagandistiska framtoningen tillbacka.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Publicerat av TT-kritik 2006-10-08 kl. 14:21.

8 Svar till “Utelämnade omständigheter, propagandistisk framtoning.”

 1. # Anonymous Anonym

  Ta inte i så att du skiter på dig!  

 2. # Blogger Jon Millarp

  Bra post. Förjävligt att till och med DN sjunker till den här nivån.  

 3. # Anonymous Joakim Nilsson

  Utmärkt inlägg! TT har under många decennier utvecklats till en fullfjädrad propagandacentral för de palestinska terroristerna och dera medlöpare och ursäktare i Sverige. Inte minst under TT-aktivisten Stefan Hjerténs motbjudande arbete.

  Jag hoppas all Alliansregeringen öppnar upp för bättre konkurrens på nyhetsbyråområdet, och stoppar TT:s helt dominerande ställning på utrikes-"bevakningen".  

 4. # Blogger Hansa

  Jag upptäckte denna blogg i dag. Bra att den finns! Så sent som igår såg jag någon konstig vänstervriden notis i DN som emanerade från TT. Jag kommer inte ihåg vad den handlade om men förbannad blev jag, ;-)  

 5. # Anonymous Opartisk demokrat

  Eftersom Israel olagligen ockuperar Palestina så torde termen "motståndsrörelse" vara korrekt. Att rörelsens metoder gör att den klassas som terroristisk av EU ändrar inte på den saken. Även Nelson Mandela och ANC var "terrorister" på sin tid. Nelson Mandela påpeka även själv i en intervju med BBC dubbelmoralen och det meningslösa i att terrorist-stämpla rörelser man ogillar: "Om de (IRA) är terrorister så är jag och ANC också det."  

 6. # Anonymous Anonym

  Partier som MP, S och V borde reagera kraftullt mot denna palestinka attack mot Israel.  

 7. # Anonymous Anonym

  En riktigt läskig blogg! Zionister och nationalsocialister samma pack olika namn, långe leve Palestina  

 8. # Anonymous Anonym

  Nu 10 år senare har vi facit i hand, där vänstern och MP har kidnappats av radikala islamister. Därav alla vinklade artiklar och förskönande beskrivningar.  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats