TT-kritik


2006-05-17

Helt obalanserat telegram.

Dagens telegram Israel sköt ihjäl palestinier visar återigen ett tydligt exempel på hur TT vinklar information för att hetsa mot staten Israel.

Själva rubriken är missvisande: israeliska armén (som i TT:s text kallas för ”krigsmakt” – beteckningen som inte används för andra arméer) sköt medlemmar i terrorgruppen Islamiska Jihad – inte vilka palestinier som helst. Jihad är en renodlad terrorgrupp som inte har något annan verksamhet än terror mot israeliska civila.

TT anger namnen och åldrar på de dödade Jihad-medlemmar. Detta ligger i en tydlig kontrast med hur TT behandlar israeliska offren för terror. I de allra flesta fall är de namnlösa, utan åldern och även oftast könlösa. Ett exempel är telegrammet från 2005-10-17 då mördade israeliska tonårsbarn blev stämplade som ”bosättare” utan vidare förklaring.

Terrorvågen som utlystes av palestinierna i september 2000 kallas för ”palestinska upproret mot Israels ockupation”. Detta är fel. Våldsamheterna uppstod som reaktion på israels förslag att avsluta ockupationen, den s k Camp David förslaget som skulle leda till att de flesta områdena bakom stilleståndslinjerna från 1949 skulle bli en självständig palestinsk stat. Detta bekräftades bl a den 11 oktober 2001 av den dåvarande palestinske kommunikationsministern Imad Faluji:

This Intifada was planned in advance, ever since President Arafat's return from the Camp David negotiations, where he turned the table upside down on President Clinton. [Arafat] remained steadfast and challenged [Clinton]. He rejected the American terms and he did it in the heart of the US"

De flesta palestinska grupperingar inte erkänner israels rätt att existera. Våldsamheterna som startade 2000 riktades inte mot ockupationen av Västbanken och Gaza men mot israels existens.

I det sista stycket skriver TT:
Sedan det palestinska upproret mot Israels ockupation inleddes i september 2000 har 5 055 människor dödats, de allra flesta av dem palestinier.

Ordet ”dödats” är missvisande i sammanhanget. Den passat knappas till palestinska självmordsbombare som är också. Jag förstår inte vad TT syftar med deras statistik. Antyder TT att sidan som har flest offer har rätten på sin sida? Menar de att dagens stupande av två Jihad-medlemmar rättfärdigar mord på lika många israeliska civila?

Publicerat av TT-kritik 2006-05-17 kl. 09:52.

5 Svar till “Helt obalanserat telegram.”

 1. # Anonymous Rickard, journalist

  TT är en pro-palestinsk organisation som ingen längre tar på allvar på tidningsredaktionerna. Deras texter är genomgående så förvridna i pro-palestinsk riktning att det kunde handla om pressmeddelanden från Hamas (som ju också betecknar terrorister som "militanta", och Israels försvarsmakt som "krigsmakt").
  TT identifierar sig till 100% med Hamas och den palestinska myndigheten, och bedriver ett lojalt PR-krig för palestiniernas räkning i Sverige.
  Denna insats leds av den gamle räven Stefan Hjertén, mest känd för att ha hållit ett försvarstal och skrivit en försvarsartikel för förintelseförnekaren Robert Faurrison.  

 2. # Anonymous Anonym

  Bra att nån tar ställning för palestinierna.
  Självmordsbombarna har inget att sätta emot israel med utom sina egna liv..
  Det är svårt för mig att sympatisera med dom som har alla resurser och vapen..
  Sen är det givetvis skandal om en oberoende nyhetsbyrå vinklar sina inlägg. Det har nog vinklats åt alla möjliga håll, eftersom man aldrig kan vara helt objektiv.
  Men det verkar som skribenterna här har sina sympatier klara iallafall..  

 3. # Anonymous Anonym

  Om du översätter Krigsmakt till Tyska så får du ordet Wehrmacht.

  Ordet Wehrmacht i sin tur förknippas med den nazistiska armén, vilket förmodligen även är TT:s avsikt att vi skall förknippa den Israeliska "krigsmakten" med.

  Ett försåtligt sätt att skapa undermedvetna språkliga associasioner.  

 4. # Anonymous Anonym

  Krigsmakt på tyska blir Kriegsmacht, inte Wehrmacht. Wehr betyder "värn", att "värja" sig, alltså försvarsmakt.

  Att påstå att det finns en koppling mellan orden Wehrmacht och Krigsmakt är ett försåtligt sätt att skapa språkliga associaTioner.  

 5. # Anonymous Anonym
Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats