TT-kritik


2006-07-16

TT har blivit Hizbollahs megafon.

Ordvalet och ensidig faktamanipulation i TT:s senaste telegram markerade att den svenska nyhetsmonopolisten har omvandlas till lydig megafon av proiranska terrorgruppen Hizbollah.

Telegrammet innehåller massor av emotionella övertramp, typiska för Hizbollahs rapportering:
• ”Israel, som fortsätter sina skoningslösa angrepp på Libanon… ”
• Terrorgruppen Hizbollah kallas för ”milis” medan israelisk arme betecknas ständigt för ”krigsmakt”. Libanesisk arme är däremot ”försvaret”.
• Israel i TT:s telegram ”angriper”, medan Hamas agerande definieras med det klumpiga uttrycket ”försvarseld”.
• Hamas-terroristerna som enligt samma telegram ”detonerade dolda sprängladdningar och besköt israelerna med pansarbrytande granater” kallas i telegrammet för ”Palestinskt motståndsfolk”.

Den här frasen hämtad nästan direkt från Hizbollahs nyhetssändningar:
Samtidigt vittnar flera händelser om att Hizbollahmilisen stärkt sin militära styrka. Inte minst robotangreppet på en korvett, som blev obrukbar, chockade israelerna.

Visst, en analys av hur mycket vapen och träning fick Hizbollah från Iran och Syrien under sex år av kontroll av södra Libanon skulle vara på plats i telegrammet. Men istället stoltserar TT/Hizbollah av en enda framgångsrika attacken mot israeliska försvarsstyrkor utan att nämna över 700 attacker mot civila israeliska mål som är mer korrekt mått för att mätta Hizbollahs styrka. Terrorgruppens raketattacker mot civila bostadsområden i israeliska städer fortsätter med ominskad styrka för fjärde dagen i rad, dödar och lemslår människor – och nästan ignoreras av TT.

Vad gäller siffrorna av offren på Hizbollahs sida, ”glömmer” TT att säga att de kommer från Hizbollah och inte kan verifieras. När de påstår att alla offren på den libanesiska sidan är ”civila” ändvänder de formell definition: de som inte bär militär uniform räknas som civila. På så sätt blir de flesta medlemmarna i terrornätverket ”civila”.

Hizbollahs påstående att Israel försökte starta en markoffensiv, men blev hejdad av terroristerna kan ingen ta på allvar. Inga andra källor bekräftar detta trots att området är proppad av journalister och påståendet hör uppenbarligen till krigspropaganda för intern bruk. Men TT sätter det i telegrammets rubrik.

Lögnen om att Ariel Sharons besök till Tempelberget, judendomens allra heligaste plats, provocerade fram den palestinska terrorvågen upprepas av TT gång på gång, trots att både Mitchellrapporten och uttalanden av den palestinska sidan säger att så var inte fallet. TT-kritik skev om detta även förut.

Telegrammets icke-professionella propagandistiska ton tyder på att det med all sannolikhet författat av Stefan Hjertén, Hizbollah största entusiast på TT:s redaktion. Tidigare tog Hjertén tydlig ställning för Syriens ockupation av Libanon och rättfärdigade Hizbollahs mord på libanesiska kristna politiker.

UPPDATERING:
Anna Vedeer upptäkte en annan förfalskning av Hjertén:

Läste följande i SvD (från TT)angående raketattacken mot Haifa:

“Hizbollahs väpnade gren tog på sig ansvaret för attacken enligt Hizbollahs tv-kanal al-Manar, skriver AFP.Raketerna sades ha avfyrats mot ett oljeraffinaderi i Haifa, “norr om det ockuperade Palestina”.

“Norr om det ockuperade Palestina” är definitivt en felöversättning. Jag kan tillräckligt med arabiska för att begripa vad “bi-shimal falastin al-muhtalla” betyder. Det betyder helt enkelt “i norra ockuperade Palestina”, inte “norr om”. Såg och hörde Nasrallah säga det i TV angående raketerna som slagit ner i hela norra Israel.

Nasrallah anser Haifa vara en del av det ockuperade Palestina och förnekar helt Israels existens. Citatet i TT-meddelandet är missvisande.

Publicerat av TT-kritik 2006-07-16 kl. 08:01.

22 Svar till “TT har blivit Hizbollahs megafon.”

 1. # Anonymous Anonym

  Ja kunde jag skulle jag skicka pengar direkt till Hizbolla.

  Till Hamas har jag redan skickat.

  Det är för djävligt hur israelerna håller på!!  

 2. # Anonymous C. L. K. Aqurette

  Bra jobbat!
  Manuell trackback  

 3. # Anonymous Anonym

  Lägg ner! Hela världen ser hur Israel begår övergrepp, ingen bryr sig om din tragiska strid om ordval. Energin kunde du fokusera på att lära dina judiska "bröder och systrar" att bete sig som folk i stället.  

 4. # Anonymous Anonym

  Ytterligare ett bra inlägg som visar på TT:s opålitlighet. Fortsätt så!
  Sigge  

 5. # Anonymous Anonym

  Dags att Israel sätter ned foten ORDENTLIGT. Dags att fullständigt förgöra hizbolla och hamas, och gärna Iran och Syrien när vi ändå håller på. Då skulle de dessutom göra Libanon en tjänst. Israel har blivit angripet och har förstås all rätt att försvara sig. När det gäller Gaza och hamas så har palestinierna röstat fram terrorister i val och då får man också ta konsekvensen av det. Israelerna är inte palestiniernas värsta fiende, den värsta fienden är deras egna ledare. Hamas, plo och allt vad de heter/hetat... De behöver en ockupation så att de kan agera offer i alla sammanhang. Ett sorts existensberättigande för ledarskapet.

  Det vore enkelt att bara flabba åt de tomtar som inte förstår (eller av någon anledning väljer att inte förstå) sakernas sammanhang om det inte vore så allvarliga saker vi pratar om. Lever dessa i en parallelvärld?  

 6. # Anonymous Anonym

  Dags att fullständigt förgöra hizbolla och hamas, och gärna Iran och Syrien när vi ändå håller på.

  Där ser man. En kommentar som förespråkar folkmord. Och den får givetis stå kvar på Vassermans blogg. Är det Ilja som varit i farten igen? Eller Nusse?  

 7. # Anonymous Anonym

  Att förgöra organisationerna hamas och hizbolla är inte folkmord. Kanske jag skulle varit tydligare på den punkten så att alla förstår. För att inte någon mer medvetet skall behöva missförstå så menar jag följande; infrastruktur (jättejobb), vapengömmor, splittra maktherarkier, och ja, naturligtvis döda ledarskiktet om man kommer åt. Detta är dock inte folkmord.  

 8. # Anonymous Anonym

  Har följt den här bloggen ett tag. Måste säga att det är löjligt att den kallas TT-kritik när den enda fråga som berörs är israelfrågan. Träd fram som det bloggen egentligen är istället, en propagandist för Israels rätt att terrorisera sin omvärld.

  "Men i nyhetstelegrammen vill vi inte se någon propaganda. Där vill vi se objektiva och opartiska nyheter."

  Så fort något ofördelaktigt sägs om Israel är den här bloggen igång och kacklar. Det är fånigt och genomskådas förhoppningsvis av de flesta vettiga människor. Lägg ner eller byt namn. Öppet hyllande av skurkstaten Israel är i alla fall mer ärligt.  

 9. # Anonymous Anonym

  Bra jobbat på bloggen! TT (och andra nyhetsbyråer) måste exponeras.  

 10. # Anonymous Martina

  Du har helt rätt i din kritik av TT och Hjertén, fler personer som står upp mot vänsterns hyllningar behövs.  

 11. # Anonymous Anonym

  Det är bra att propagandan från Förintelserevisionisten Stefan Hjertén avslöjas. Han är en ökänd sympatisör till Hizbollah och Syrien, och motsätter sig Libanons frigörelse från Damaskus.

  Antisemiter som Jinge (Jan-Inge Flücht) och andra jublar väl nu när israeler dödas av islamisterna, och deras hjälte Stefan Hjertén ger dem det de vill ha. Islamistiskt israelhat och anti-judisk propaganda.  

 12. # Blogger kagemusha

  Antisemiternas upprördhet över denna blogg bevisar hur viktig den är. fortsätt i samma stil  

 13. # Anonymous Anonym

  Helt klart berättigad kritik av sveriges enda nyhetsbyrå. Fortsätt granska oprofessionella TT  

 14. # Anonymous Arthur

  Jag hörde att de värsta antisemiterna på TT omplacerats så att de inte längre kan spruta etter på Israel i nyhetstelegrammen. Har Du några uppgifter om detta?  

 15. # Anonymous Anonym

  Verkar bara vara en blogg som inte gillar att man inte använder Israels nya språk där allt som är Israel är gott och allt som är arabrelaterat är ondska.

  Hur i helvete kan det vara kidnappning när ett ockuperat land tar till fånga soldater från det ockuperande landet? Är en frehetskämpe som slåss mot ett inträngande land terrorist eller inte baserat på vilken religion eller hudfärg man har?

  Enda sättet att få fred är att Israel släpper sin enorma rasism mot araberna.

  Det är fan helt jävla sjukt egentligen. Israel av all länder är de som förtrycker, utför folkmord och folkfördrivning.  

 16. # Anonymous Anonym

  Skrämmande att TT kan ha kvar en sådan som Hjertén som uttryckligen sagt sig vara en palestinsk aktivist. Inget fel i det, men då ska man inte jobba på en nyhetsbyrå. Tänk om en svensk journalist sagt sig vara israelisk aktivist - den skulle bli hudflängd på en gång.  

 17. # Anonymous Anonym

  Bra kritik. Det är allvarliga misstag för att vara nyhetsbyrå. Jämför med Sveriges radio - de skulle aldrig göra sådana flagranta misstag.

  Sedan är väl detta en blog för TT-kritik. De som önskar diskutera Israels ockupation kan väl ha vänligheten att göra det på annat håll. Men man får väl tolka de emotionella utfallen mot Israel som att man inte har något att komma med vad gäller kritiken mot TT. Svara på den eller var tyst!!  

 18. # Anonymous Anonym

  TT är den sorgligaste terroristkramarorganisation som vi har i Sverige, och då har vi ändå en hel del. Jag spyr på alla människor som förvägrar Israel rätten att försvara sig och vill ge mörkermän som Hizbollah fria tyglar. Varför tar inte mainstreammedia upp denna just nu pågående historieförfalskning?  

 19. # Anonymous Johanna

  Tråkigt att så många kommentatörer här väljer att vädra sina egna anti-israeliska åsikter istället för att diskutera TT-kritiks arbete.  

 20. # Anonymous Lars Jonsson, Ösd

  Till Johanna;
  Anledningen till att kommentarerna blir ett diskussionsforum för, eller emot, Israel beror på att "tt-kritik" så envist riktar in sig på just Israel-rapporteringen. Den här bloggen är vare sig Du vill se det eller inte en tämligen ensidig försvarare av Israel.

  I övrigt är det för mig helt obegripligt att Israel/Palestina-frågan är så hopplöst politiserad i detta land. Borgare gillar Israel, vänster diggar Palestinier. Vansinne!

  Jag är själv borgerlig in i märgen och jag förundras ständigt över hur de flesta borgeliga debattörer vägrar att se Israels övergrepp för vad de är; terror.Nej det betyder inte att jag sympatiserar med Hamas, Syrien, Iran eller Hizb'Allah. Mina sympatier ligger hos de tusentals Palestinier som lever under en grym ockupation.  

 21. # Anonymous Läkare utan gräns

  Sluta käbbla om vem av er som har rätt och fel! Det mesta av det som rapporteras i media är PROPAGANDA, åt det ena eller det andra hållet. Propaganda är ointressant, för det är sällan sanningar det handlar om. Så ignorera det som sägs, och försök för helvete att göra något åt situationen istället. Folk dör, på båda sidor, och ni sitter bara här och gnäller om huruvida TT har rätt eller fel.

  Så jävla dåligt...  

 22. # Anonymous Anonym

  Till Lars

  Inget fel att ha en blog mot TT:s mellanösternrapportering. TT är ensidigt Israel-kritisk och rapporteringen svarar inte upp till den objektivitet man ska förvänta sig från en nyhetsbyrå. Trotsallt är det Mellanöstern som fyller TT-etern. Det går ju inte kritisera TT för hur man till exempel bevakar Marockos ockupation av Västsahara - för den skriver man ju aldrig om. Detsamma gäller i stor utsträckning arabmilisens mördande i Darfur. Väldigt tyst från TT.

  Men återigen. Motivera varför kritiken mot TT skulle varar orätt. Då skulle man kunna föra en seriös debatt. Annars blir det bara pajkastning  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats