TT-kritik


2006-07-29

TT omformulerar budskap för att förmildra terrordådet i Seattle

I dagens TT-telegram kunde man läsa:
"Föreningen Jewish Federation of Greater Seattle, som utsattes förattentatet, ordnade i förra veckan en demonstration till stöd förIsraels krig mot Libanon och Hizbollahmilisen."

Demonstrationens budskap: ”Solidaritet med Israel", "stöd för Israels rätt till självförsvar", "varaktig fred och säkerhet" i Mellanöstern gick igenom TT:s filter och förvandlades till stöd ”för Israels krig mot Libanon och Hizbollahmilisen”.

Bl a sades under Seattle-demonstrationen:
”We hope for the spirit of peace for all in the Middle East. That all the children will have an opportunity to grow up in peace, prosperity, freedom, tolerance and friendship.”

Jämför gärna det med demonstrationer för Hizbollah i Sverige (exempel) där man demonstrerade nazistiska symboler och skrek antisemitiska slagord (MP3). Sådana proiranska hatorgier brukar i svensk press kallas för ”fredsdemonstrationer”.

Genom att TT sätta en osympatisk stämpel på centret verksamhet försöker TT rationalisera och förmildra det fruktansvärda antisemitiska terrordådet.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Publicerat av TT-kritik 2006-07-29 kl. 17:18.

13 Svar till “TT omformulerar budskap för att förmildra terrordådet i Seattle”

 1. # Anonymous Max

  Jag förstår inte riktigt kritiken mot TT. Stödde inte demonstranterna Israels krig mot Libanon och Hizbollahmilisen?  

 2. # Anonymous Anonym

  En fråga: handlar bloggen uteslutande om kritik mot TT:s rapportering om konflikter som Israel är inblandat i? Att man inte är tillräckligt pro-Israeliska? I såfall är ju namnet "TT-kritik" lite missledande. Kanske "Israels syn på TT" vore ett bättre namn.  

 3. # Anonymous Anonym

  max:
  Demonstranterna stöde vraktig fred och säkerhet så att Israel inte skulle behöva kriga.
  Dessutom är det minst sagt osakligt att stämpla Hizbollahs aggression mot Istael som "Israels krig mot Libanon".  

 4. # Anonymous Max

  anonymous: Jag antar att TT åsyftar bombningarna av Libanon med "Israels krig mot Libanon", inte Hizbollahs kidnappning av två israeliska soldater. Vad jag kan utläsa så lägger TT inte in någon värdering i detta. Demonstranterna stödde Israels krig mot Libanon pga att de trodde att de skulle leda till varaktig fred etc. Det naturliga är att TT rapporterar vilka åtgärder de stödde, inte vilka effekter de trodde åtgärderna eventuellt skulle få. Om några andra människor skulle demonstrera för att FN skulle gå in och stoppa angreppen mot Libanon samt införa sanktioner mot Israel eftersom de trodde det skulle leda till varaktig fred och säkerhet, skulle TT då rapportera att "Idag genomfördes två demonstrationer för fred och säkerhet i mellanöstern", istället för att redogöra för vilka åtgärder de stödde?  

 5. # Anonymous dotman

  Reagerade på samma formulering - "stöd för Israels krig" - på SVT:s text-tv och undrade om man skrev "stöd för hizbollahs terrorkrig" om de svenska demonstrationerna. Förstår nu att formuleringen kom från TT och det visar ju återigen på vikten av att granska TT.

  Att misstänkliggöra denna blogg för att den handlar för mycket om Israel är att gå i maktens ledband tycker jag. Problemet med journalisters dolda agenda har övertygande visats av TT-kritik. Detta kan säkert visas även utan att blanda in Israel - det är bara att sätta igång. Men ingen gör något eftersom svensken i allmänhet är för flata gentemot överheten inom medierna.  

 6. # Anonymous Jon

  Svar till den första anonymous.Jag har inget med denna blogg att göra och kan alltså inte svara för den. Men jag har märkt själv att just när det gäller Mellanöstern (inte bara Israel utan också nyheter från t.ex. Syrien, Libanon och Egypten) förvränger TT regelmässigt nyheterna. Man läser orginalkällan (t.ex. via Google News och sen ser man TTs version. Ofta helt förvrängd. Som det här exemplet.

  Israel har enligt FN och alla folkrättsexperter jag läst blivit angripit militärt. Hizbollah sköt raketer mot civila och attackerade en gränspatrull. (Enligt Hizbollah var syftet att man ville befria barnamördaren Samir Kuntar som sitter i Israeliskt fängelse. Själv tror jag att man ville sabotera Sinioras och Rød-Larsens fredsplan.)

  I norra Israel har vissa städer och byar nästan tömts på folk. På andra ställen tillbringar man större delen av tiden i skyddsrum. Trots detta har många civila dödats eller skadats allvarligt. Hizbollah hotar ständigt med "överraskingar" och folk i Israel fruktar att de har missiler med t.ex. radioaktivt material eller gift.(Att påpeka detta förringar uppenbart inte lidandet i Libanon på något sätt. Männsikors lidande på ett ställe minskar inte lidandet på ett annat.)

  Folk i Seattle som på olika sätt har anknytning till Israel ordnar en demonstration för stöd för det Israel som alltså blivit attackerat. Man konstaterar, precis som t.ex. FN, Sverige och folkrättsexperter att Israel har rätt att försvara sig. Man försvarar alltså inte de militära aktionerna i Libanon, bara den folkrättsliga principen. Man kan alltså vara helt emot bombingarna och ändå för Israels rätt att försvara sig. (Den som läser artiklar på Haaretz.com vet att det finns många i Israel som tycker just så.) Demonstranterna önskade varaktig fred för alla i området. Man sörjde alla offer för kriget oavsett hemvist eller etnisk tillhörighet. Detta beskriver TT som "stöd för Israels krig mot Libanon och Hizbollahmilisen". Kan någon undgå att se att detta är en förvrängning?

  Det blir extra osmakligt eftersom denna medvetna förvrängning används för att rättfärdiga ett rasistiskt dåd i Seattle. Mannen mördade en kvinna och försökte mörda ytterligare fem. För tre av kvinnorna är tillståndet fortfarande kritiskt.  

 7. # Anonymous Anders

  dotman: "Att misstänkliggöra denna blogg för att den handlar för mycket om Israel är att gå i maktens ledband tycker jag."

  HAHAHAHA!! Är detta en seriös kommentar är det bland det allra roligaste jag läst på väldigt länge! Herregud.  

 8. # Anonymous Alexander

  Kan någon översätta vad demonstranterna skriker i mp3:n? Jag antar att det är arabiska, då jag inte kan identifiera ett enda ord...  

 9. # Blogger TT-kritik

  Alexander (1:40 AM), det demonstranterna skriker är ganska otydligt, men man kan förstå enskilda fraser: "Motståndet [ett annat namn för Hizbollah], slakta judar!" och "Nasralla, min vän, ruinera, runiera Tel Aviv!"  

 10. # Blogger Lennart Regebro

  Det sitter helt klart nån på TT som sympatiserar med terroristerna i Palestina och inte klarar av att rapportera saker objektivt.

  Ännu ett bevis för att journalisters "objektivitet" är en myt, en utopi.  

 11. # Anonymous dotman

  "HAHAHAHA!! Är detta en seriös kommentar är det bland det allra roligaste jag läst på väldigt länge! Herregud."

  Det var en i allra högsta grad seriös kommentar, men den kräver ju viss förförståelse om mediernas makt. Antar att du Anders är en sån där gymnasial typ med de gamla vanliga banala definitionerna på makt, så du kommer aldrig att förstå. Låter därför ditt lätt forcerade skratt klinga ut i mörkret...  

 12. # Anonymous UL-Tomten

  Om TT-kritik

  Nyhetsbyrån TT är den enda rikstäckande nyhetsbyrå som de facto har monopol på operativ nyhetsbevakning i Sverige.


  Hm, hur många nyhetsbyråer kan egentligen de facto ha monopol på operativ nyhetsbevakning i Sverige?  

 13. # Anonymous Max

  Jag tycker TT verkar anstränga sig mycket att vara neutrala i sin nyhetsförmedling. Jämfört med 99% av övriga nyhetskällor, även internationellt, är de den mest tillförlitiliga källan. "Problemet" när de rapporterar från Israels konflikt med omvärlden är att deras journalister ofta rapporterar därifrån i flera år och sett en hel del grymheter och övergrepp från Israels sida både mot civilbefolkning i de ockuperade områdena, men även förtrycket av palestinier som bor i Israel. Journalisterna är ju bara människor och kan inte ungå att påverkas av all denna grymhet. Ibland kan en viss medkänsla med de förtryckta folken lysa igenom i rapporteringen, vilken förstås kan upplevas som aningen störande av en hängiven "israelvän" som betraktar det hela på avstånd.  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats