TT-kritik


2008-03-02

TT döljer att nästan alla ”dödsoffer” är stridande terrorister

I TT:s kampanjrapportering om våldet i Gaza framgår det inte att nästan alla som dött i striderna är beväpnade terrorister. I telegram efter telegram påstår Tidningarnas Telegrambyrå att Israel dödat ”palestinier”, och att antalet ”dödsoffer” nu uppgår till drygt 60.

I själva verket framgår det i varje telegram från Reuters och AFP att endast en bråkdel av de döda inte var terrorister. AFP skriver exempelvis att palestinska läkare hävdar att 13 var civila. (Uppdatering: BBC bekräftar).

Allt detta medan TT fortsätter att klumpa ihop terrorister med civila genom att genomgående tala om "palestinska dödsoffer". När det gäller Israel är nyhetsbyrån dock noga med att betona att "israeliska soldater" dödats i striderna.

Inte ens FN:s uttalanden undkommer TT:s förvrängningar. TT skriver:
FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon fördömde Israels "orimliga" användande av våld och uppmanade även palestinierna att upphöra med raketangreppen mot Israel."


I själva verket "fördömde" Ban Ki-Moon palestiniernas raketbeskjutning "skarpt", och kallade det "terrorism", vilket både AFP och Reuters rapporterade:

"I condemn Palestinian rocket attacks and call for the immediate cessation of such acts of terrorism," he said.


TT har för länge sedan övergivit principen om opartisk rapportering till att axla rollen som Hamas-propagandist i svenska medier.

[DN][DN][SvD][SvD][Dagen][Dagen][Dagen]

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: , , , , , , ,

Publicerat av TT-kritik 2008-03-02 kl. 16:28.

31 Svar till “TT döljer att nästan alla ”dödsoffer” är stridande terrorister”

 1. # Anonymous Anonym

  Du är banemig helt slut i huvvet...
  Skaffa dig ngåon tv-kanal som visar bilder från de drabbade områden så ser klart å tydligt att det är främst barn och kvinnor som dör och absolut inte några militanta palistiner...vilken naiv och trångsynt männsika du är.  

 2. # Blogger Platinaapa

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.  

 3. # Blogger Platinaapa

  CNN, BBC rapporterar samma siffror. Den enda som är naiv här är du "anonym"... Svensk media har som vana att förvränga sanningen.  

 4. # Anonymous Anonym

  Ännu mer bevis på hur objektivt detta inlägg är, ni hänvisar till CNN och BBC, behöver jag påminna er hur objektiva de är när det gäller granskningen av Palestina-Israel konflikten?  

 5. # Anonymous Anonym

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.  

 6. # Blogger Jonathan

  Anonym, Du glömmer bort att de som filmar oftast är instrument för Palestinsk propaganda. Har du redan glömt skandalerna med de iscensatta offren?  

 7. # Blogger TT-kritik

  Vilka bilder förväntade du från Hamas-styrd Gaza? Tror du att Hamas ska låta visa dödade terrorister?  

 8. # Anonymous Anonym

  Men gud, hur hjärntvättade är ni männskor? ´Det är väl skitsamma vem som visat dessa bilder, det är fortfarande barn som dör!!!! Och det är inte en bråkdel av dödsoffren! Kan ni möjligen länka till platser där man ser bilder på döda hamasmedlemmar?  

 9. # Anonymous Johnny

  "Anonym", den av dem som är hatisk mot Israel är ytterligare än ljugande muslims terrorist. Att föra en diskussion med sådan är fullkomligt meningslöst. De är internet-troll i den värsta bemärkelsen. De sprider lögner, och vill skapa tumult.

  Bra jobb Israel, terminera fler av de terrorister i gaza som följer hamas stadgar där det står att all judar ska mördas, att förhandlingar med Israel är förbjudet och att offra livet för islam är det bästa som finns.  

 10. # Anonymous Lars

  ad fan spelar det för roll om det är kruigare eller inte.. det är en stat som har för mål att förstöra den palestinska infrastrukturen, som sätter upp en jävla mur för att sära på människor. 70 personer är väldigt många även om de är terorister eller inte. dom försvarar sina rättigheter lika mycket som israelerna gör. tycker det är helt sjukt att ni kan rättfärdiga det israel gör.  

 11. # Blogger TT-kritik

  Ananym 17:59: upprepar igen. Gaza är fascistisk diktatur och bara bilder som Hamas producerar kan komma därifrån. Vad är det som du inte förstår?  

 12. # Anonymous Andreas

  Här är BBC:s rapport från 17-tiden idag, om hur många av de 70 dödade som inte var terrorister:

  "Local doctors said at least 13 of the Palestinians were civilians, including eight children."

  BBC bekräftar att en förkrossande majoritet är stridande Hamas-terrorister.  

 13. # Anonymous Johnny

  Lars, eller ska jag kalla dig "lasse din lilla nazze"?

  Du skrev: "det är en stat som har för mål att förstöra den palestinska infrastrukturen"

  Israel har inte alls det målet. Israels militär anfaller hamas, islamic jihad och andra terrororganisationer som är baserade i gazaoch dagligen utför attacker riktade mot civila israeler.

  Du sprider lögner Lars. Du är en person som far med osanningen. Du är en vidrig person.

  Ändra dig, försök skapad dig en positiv personlighet som älskar livet. Det är aldrig försent. Du är uppenbart en bitter arg person som väljer att kanalisera ditt hat mot judar i Israel.  

 14. # Anonymous Anonym

  Under den vita sydafrika tiden var det ingen som försvarade apartheid. Men nu dyker rasisterna upp.  

 15. # Anonymous Johnny

  Anonym sa...

  "Under den vita sydafrika tiden var det ingen som försvarade apartheid. Men nu dyker rasisterna upp."

  Ja du är ett väldigt bra exempel på en sådan person. Du drömmer om ett judefritt Israel där palestinier regerar.

  Vad var det som gick så fel i ditt liv Anonym? Har du försökt ta livet av dig? Misshandlad av föräldrarna?  

 16. # Anonymous Jonas Sandberg

  De som försvarar Hamas-terroristerna är värre än svenska Nationaldemokrater. De är inte bara anhängare av rasister och antisemiter, utan också anhängare av mördare som avsiktligen försöker mörda oskyldiga civila.

  Det är mot dessa terrorister som Israel nu kämpar med en beundransvärd försiktighet, trots att den palestinska terrorbeskjutningen mot Israel pågått i flera år nu.

  Ovanstående Hamas-sympatisörer (samma ideologi som Al-Qaida och Hizbollah) säger inte ett pip när islamister spränger 100-tals människor i luften i Irak och Pakistan. Men när 13 personer dör i korselden som Hamas har valt att locka till bostadsområden, skolor och folksamlingar, då är det tydligen läge att anklaga Israel.

  Hamas vill ha krig. Nu får de ta konsekvenserna av det.  

 17. # Blogger Platinaapa

  Bra skrivet Jonas.

  Hamas står för en totalitär och fascistisk människosyn som har som mål att utroda judarna i mellanöstern. Palestinierna i Gaza visste detta, och ändå valde de Hamas framför det mer moderata Fatah. De valde våldet framför freden och nu får de tyvärr ta konsekvenserna av sitt handlande.

  Varje stat har den grundläggande rättigheten att försvara sin befolkning. Detta är nämligen en reaktion på flera veckors raketbeskjutning från Hamas.  

 18. # Anonymous Anonym

  TT-kritik, det JAG inte förstår? Okej tänk utanför din lillapapp låda nu. Du tror inte att det finns andra tv-stationer än de som styrs av hamas(vilka de nu skulle vara) som rapporterar och sänder bilder från Gaza? Du tror inte att de har möjligheten att filma som alla andra? Om du förnekar det så slösar jag bort min tid med att svara på dig då du bestrider fakta med lögner.

  Johnny, Israel har occuperat palestinsk mark, vad är det du inte förstår i det? Israel bygger en mur på occuperad Palestinsk mark, vad förstår du inte där? Vad mer ska israel göra innan ni slutar komma med löjliga kommentarer om muslimska-terrorister?  

 19. # Anonymous Jens K

  Anonym 18.48,

  Nästan alla internationella TV-bolag använder uteslutande palestinska stringers i de palestinska områdena, dvs palestinska kameramän. De gör ofta ett bra jobb, men är minst lika ofta 1) emotionellt involverade i händelserna och 2) helt beroende av tillåtelse från Hamas för att filma.

  Gällande det övriga du påstår så märks det att du måste plugga in lite. Israel ockuperar inte Gazaremsan, som styrs av Hamas (annars hade inte Hamas kunnat genomföra en blodig statskupp mot Fatah där), och anti-terrorstängslet på det du kallar "palestinsk" mark berör Västbanken, inte Gaza. Runt Gaza gäller "1967"-års gränser, och vi ser ju hur fint det har blivit, det där med att lämna land till palestinierna.  

 20. # Anonymous Johnny

  "Israel har occuperat palestinsk mark" (tempus? menar du ockuperat eller ockuperar)

  Gaza är inte ockuperat, Israel lämnade Gaza ensidigt på eget bevåg i augusti 2005.
  Västbanken är delvis ockuperat av Israel, men endast delvis. Palestinska myndigheten bestämmer över allt det dagliga i detta område, inklusive polisiära funktioner. Västbanken ockuperades av Israel efter grannländernas upprepade attacker mot Israel under 60- och 70-talet. Att ockupera ett område av en anfallande makt är vare sig moraliskt eller juridiskt fel.

  "Israel bygger en mur på occuperad Palestinsk mark".

  Muren, eller stängsel som det är mestadels är byggd på den ickebestämda gräns som finns mellan Israel och "västbanken". Det jag menar med ickebestämd är att den är inte slutligt fastslagen av FN. Israel har all rätt att bygga en "mur" mot sina fiender. Palestinier har ingen rätt att ta sig in i Israel utan tillstånd. Precis som i de flesta länder på jorden.

  "Vad mer ska israel göra innan ni slutar komma med löjliga kommentarer om muslimska-terrorister".

  Den meningen "makes no sense".  

 21. # Anonymous Anonym

  Jens K, jag kanske inte kan alla detaljer om gränser å dylikt men sak vet jag, om Gaza hade varit fritt så som du antyder så hade den israeliska blockade och massbestraffningen som är fullständigt olaglig av Gaza inte varit möjlig! Eller? Muren som byggs, har på många många ställen placerats på palestinsk mark, detta är fakta! Förnekar du detta?  

 22. # Anonymous Johnny

  Anonym det kan vara så att den Israeliska "muren" går över mark som eventuellt är palestinsk. Det är ju inte bra, och kan ordnas då diskussioner med palestinier är möjliga att ha.

  Palestinier attackerar civila israeler varje dag. År ut och år in. Särskilt så ifrån gaza mot de israeliska städerna Sderot och Ashkelon, men också mot enskilda hus / gårdar (kibuttzer) och dylikt.

  Anonym förnekar du detta?  

 23. # Anonymous Eva

  Den som är intresserad av att se hur Hamas och andra terrorister har för vana att iscensätta "katastrofer" ska se den uppmärksammade dokumentären Pallywwod - "According to Palestinian sources" (streaming video).

  Den visar behovet av försiktighet när man citerar "palestinska källor", "sjukhuskällor" (som alla är beroende av Hamas) eller palestinska så kallade "ögonvittnen".

  Vi talar om ett totalitärt samhälle som hålls i ett järngrepp av en terrorgrupp, där normala fria informationsflöden inte är möjliga.

  Att köra fram samma barn i ambulans till sjukhuset inför väntande kameror, att betala skrikande "mödrar" som står med händerna mot skyn, att skicka ut arbetslösa att vandra sorgset bland ruiner av hus och låtsas att det är deras, eller att skriva rasistiskt anti-arabiskt klotter (på engelska) på husväggarna för omvärldens TV-kameror och besökare är några av knepen.

  Se filmen ovan!  

 24. # Anonymous Anonym

  till Johnny// "Anonym det kan vara så att den Israeliska "muren" går över mark som eventuellt är palestinsk. Det är ju inte bra, och kan ordnas då diskussioner med palestinier är möjliga att ha."

  hur då menar du? Du tror inte att Israelerna vet att det är plaestinsk mark när de bygger där? De är full medvetna om det, därför jag säger att de bygger på muren på occuperad mark...

  Jag förnekar absolut inte det! Men jag kan med 100% säkerhet garantera dig att många fler palestinier har dödats av israeler och bosättare än tvärtom. Och då menar oskyldiga palestinier och inga stridande.

  Oj, läste att en herr Jonas Sandberg jämför Al-qaida med Hezbollah...på vilket sätt, kan du ge exempel?  

 25. # Blogger Omar Mohammed kalb ibn kalb

  Denna konflikt är startad av Hamas och de som lider mest är palestinierna själva.
  Så är det i jihad. Det är oftast muslimer som dör tragiskt nog.
  Att det är flest terrorister som dör är självklart israel är ingen skurkstat. Det är en modern demokratisk stat som handlar i självförsvar.
  Det är tråkigt med denna utveckling och alla offer men israel har rätt till självförsvar och inte vara bombfält.
  De som skriver värst i bloggandet om israel är alla vänsterbloggare som skriver vissa fall inlägg och kommentering som gränsar till hets mot folkgrupp och antisemitism!  

 26. # Anonymous Anonym

  Johnny: din lilla nazi nörd säkert du gillar se när små barn blir mördad av nazi israel.  

 27. # Anonymous Johnny

  Anonym:

  "Johnny: din lilla nazi nörd säkert du gillar se när små barn blir mördad av nazi israel."

  Självklart inte. Det är du som vill att det ska vara så, men som sagt så är det inte.

  Jag vill att det ska bli fred i Israel och gaza / västbanken.

  Undra om du har samma inställning - vill du att det ska bli fred för alla som bor i området?  

 28. # Blogger Jonathan

  Publicerade ett inlägg på min blogg som tar upp andra bloggars reaktioner på den här händelsen:

  http://55blogg.blogspot.com/  

 29. # Anonymous Anonym

  Polisen i Armenien dödar 8 demonstranter som satt eld på bilar m.m.

  Dvs nästan lika många döda civila som i Gaza. Men inte ett ljud från den antisemitiska delen av bloggosfären, och nästan ingen rapportering. Och här handlar det inte om terrorister som skjuter in raketer mot civila som Hamas gör mot Israel.  

 30. # Anonymous Anonym

  Bild på hur Hamas-terrorister agerar mitt bland barn (från nyhetsbyrån AP 1/3-08).  

 31. # Anonymous Anonym

  Nu har TT satt igång igen. I den senaste uppdateringen påstår man att 120 har dött, varav "minst hälften" är stridande. Men utan att klargöra att detta är det palestinska "Hälsoministeriets" uppgifter, som är beroende av uppgifter från Hamas. Reuters är däremot tydliga med att detta är en partsinlaga från Hamas-kontrollerade läkare i Gaza:

  "The Palestinian Health Ministry said 116 Palestinians were killed in the Gaza offensive. About half of them were civilians, medics say."  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats