TT-kritik


2007-09-06

Orden ”israelisk” och ”palestinsk” faller bort när palestinier angriper israeler.

Idag blev socialdemokraternas ledare Mona Shalin utsatt för ett palestinskt raketangrepp. Nyhetsbyrån TT ”lyckades” dock rapportera om detta utan at nämna palestinier. Ingenstans i TT:s text kan man hitta ordet palestinier (som skickade raketer), adjektivet palestinskt [raketangrepp], Gaza (därifrån raketen avfyrades) eller Hamas (terrorguppen som styr territoriet med järngrepp).

Inte heller israeler eller Israel som utsattes för angreppet nämns i texten. TT säger ingenting om i vilket land ligger Sderot och vilka som beskjuter den med raketer. Människor som inte noggrant följer löpande rapportering har inte ens chans att veta vilka är angripare och vilka som har blivit angripna.

Telegram om israeliska motattacker skrivs dock på ett annat sätt. De brukar vara fullproppade av adjektiven ”israelisk” och ”palestinsk” så att ingen missar att det är just israeliska krigsmakten som beskjuter de stackars palestinierna.

UPPDATERING: DN i efterhand la till orden "i Israel" efter namnet på staden Sderot i ingressen. Det står dock fortfarande ingenting om vilka som angrepp staden och varifrån raketerna kommer.

UPPDATERING 2: Det visar sig att TT:s korrespondent inte berättade att en av de två raketerna träffade en skolbyggnad och orsakade en mindre brand på gården. Det var den andra raketen som landade "1,5 km bort":
[Jerusalem Post], [Expressen]

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: , , , , , , , ,

Publicerat av TT-kritik 2007-09-06 kl. 15:31.

13 Svar till “Orden ”israelisk” och ”palestinsk” faller bort när palestinier angriper israeler.”

 1. # Blogger Skuncke

  I TTs vokabulär finner man alla möjliga märkvärdigheter. Högerextrem, vänsteraktivist, svensk osv. Många ord faller bort, t ex somalier, irakier, latino, hudfärg, ögonfärg och hårfärg, glöms lämpligt bort när det handlar om sådant som skulle fläcka det mångkulturella idealsamhället.

  Verksamheten är allt annat än seriös.  

 2. # Anonymous Hampus

  Skuncke, jag håller inte med dig. Nationalitet etc ska nämnas endast när det har betydelse för den information som levereras.

  Om palestinska terrorister anfaller Israel från luften med raketbombardemang, så ska det framgå tydligt att det är palestinska raketer som skjuts mot israeler, i detta fall mot israeliska skolelever.  

 3. # Anonymous Anonym

  Haha det var som f-n det är ju utlämnat, jag läste det snabbt och eftersom jag vet qassam raketer är palestinska så tänkte jag inte på det..
  Annars har även jag märkt att man utlämnar information vilket vinklar rapporteringen. Ett angrepp från israelisk sida kan beskrivas som en oprovocerad attack på palestinska civila när det kanske handlar om en motattack för att stoppa att qassam raketer regnar över civila israel..  

 4. # Anonymous Anonym

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.  

 5. # Blogger TT-kritik

  Till författaren av föregående kommentar: TT-kritik censurerar inga budskap så länge de formulerade inom ramarna för allmän hyfs. Formulera gärna din kritik mot Mona Sahlin i politiska termer (och utan könsord) så får din kommentar stå.  

 6. # Anonymous Vasa

  Det mest fascinerande ordet i TT:s rapportering om palestiniernas Qassam-raketer är "raketdrabbad" (om israeliska städer). Hur kan man "drabbas" av en raket? Palestinierna har med omsorg riggat, siktat och avfyrat raketen. Och den som får den på sig är naturligt nog anfallen, beskjuten eller bombad. Men fan inte "raketdrabbad". TT är i sanning en märkvärdig nyhetsförmedlare...  

 7. # Anonymous Anonym

  TT borde bannlysas  

 8. # Blogger Staffan V

  Med omsorg riggat? Det är inga missiler utan är helt utan styrsystem och är notoriskt opålitliga.  

 9. # Anonymous A-K Roth

  Staffan V, även om "opålitliga" så är de väl ändå med en viss omsorg riggade, så gott det går alltså? Eller menar du att man tar på sig ögonbindel, snurrar runt tre gånger och avfyrar vartsomhelst?

  Jag tror att man omsorgsfullt riktar raketerna mot bebyggelse i Israel efter att man har hittat en omsorgsfullt vald avfyrningsplats inom räckhåll. Medvetet mot civila oskyldiga! Man behöver inte vänta tills pålitligheten i vapnen förbättras innan man fördömer dessa aktioner!

  Ingen missriktad eller omsorgsfullt vald ursäkt för dessa brott, please. :)  

 10. # Anonymous Yoc

  Quassam raketer är inte "opålitliga"
  Quassamraketer är högst pålitliga i den bemärkelsen att de kommer ner och exploderar ungefär i den avsedda riktningen. Döda kan de bevisligen också göra. Däremot kommer styrmekanismens pålitlighet knappast att förbättras. Tvärtom är oförutsägbarheten angående träffpunkten hela vitsen med satygen. Att inte ens den som avfyrar raketerna kan förutse var exakt de landar garanterar att ingen kan lista sig till målet i förväg.
  Naturligtvis blir det mindre bakslag då och då: för någon vecka sedan dödades två barn i Gaza av en raket som slog ner på alltför kort avstånd. Men sådant tar man lätt på (då det bevisligen inte fanns israeliska soldater i närheten valde TT att inte informera om händelsen). Vapen som dödar på måfå brukar i övriga sammanhang (när de inte riktas mot sionister)kallas för terrorvapen.  

 11. # Blogger Robert

  Hittade inget bättre ställe att posta det här på så:

  En mycket bra blogg, att nyheterna här i sverige var vinklade (speciellt i israel-palestina-frågan) visste jag om, men inte omfattningen och allvaret. Och jag visste inte att TT av alla var den största boven. Helt klart kräver det här större uppmärksamhet, och därför är du nu officiellt stumblad, det enda jag kunde komma på att göra för att sprida det ordentligt. Lycka till och fortsätt skriva, jag kommer läsa med intresse.  

 12. # Anonymous Anonym

  Som kvinnliga ISM-"aktivister" bjuder ut sig och limmar på västerländska journalister så förvånar det mig inte att sanningen förvrängs en aning innan nyheterna når svenska folket.

  Såg det x antal gånger 2006 i Jerusalem. Motbjudande.

  /Adler  

 13. # Anonymous Anonym

  Vilken tur att den här bloggen är så objektiv då! Du anmärker i ett annat inlägg på att TT skriver att "Israel dödar palestinier" då Israelisk militär skjutit raketer in i Palestina. Israelisk militär representerar i allra högsta grad staten Israel (om än kanske inte det israeliska folket). Detsamma kan inte sägas om palestinska terrorister som definitivt inte har något officiellt uppdrag.  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats