TT-kritik


2005-07-19

Inget telegram om moderaternas kritik mot Hamas.

I fredags ansåg nyhetsbyrån TT att Yvonne Ruwaidas (mp) fördömanden av israeliska försvarsaktioner mot terrorgruppen Hamas förtjänar ett telegram i TT:s webbpaket.

Idag publicerade Moderaterna ett pressmeddelande av riksdagsledamot och ledamot i utrikesutskottet Ewa Björling. TT-kritik återger pressmeddelandet i helhet:

Pressmeddelande

2005 07 19

Riksdagsledamot Ewa Björling 0708-12 20 57

Regeringen måste rikta kritik mot Hamas

- Igår fördömde utrikesminister Laila Freivalds de israeliska attackerna mot Hamas. Varför riktar inte den svenska regeringen någon kritik mot Hamas? En organisation som är terroriststämplad både av EU och USA. Palestinska militanta Hamas är känt för sin väpnade kamp mot Israel. Deras mål är att grunda en islamistisk stat i Palestina och utplåna Israel. Senaste tiden har man dock sagt att man står för en tillfällig vapenvila och istället bedrivit verksamhet som politiskt parti.

Det säger den moderata riksdagsledamoten Ewa Björling med anledning av de senaste dagarnas händelser i Gaza.

- Tyvärr har de senaste dagarnas utveckling visat att man inte respekterar den palestinska myndighetens försök till en fredlig lösning med Israel och därmed en framtida demokratisk palestinsk stat. Istället har Hamas återigen visat sin militanta sida. En verksamhet som enbart försvagar den palestinska myndighetens auktoritet och försvårar den israeliska evakueringen från Gaza.

-Det är en mycket allvarlig och skör situation med risk för ett palestinskt inbördeskrig. Abu-Mazen behöver stöd för att visa att hans regering kan hantera situationen för att Israel ska kunna genomföra sitt uttåg under fredliga former. Det måste vara den palestinska myndighetens beslut tillsammans med Israel som ska gälla för hur man ska agera. Omvärlden måste tydligt visa att det är den valda palestinska regeringen med Abu-Mazen som främste företrädare man lyssnar på, inte en militant islamistisk rörelse som Hamas.

Ewa Björling (m)

__________________
Mårten Wennberg
Pressekreterare, Moderata samlingspartiet
Press Secretary, The Moderate Party
Moderaternas riksdagskansli
100 12 Stockholm

+ 46-8-786 45 15
+ 46-73-682 81 11


I skrivande stund (kl 18:15) har TT inte publicerat något telegram som tar upp Moderaternas kritik mot utrikesministern Laila Freivalds och terrorgruppen Hamas.

Det som däremot publicerades är ett telegram med rubriken USA får underkänt av folkrättsexpert som tar upp antiamerikanska påhopp av Ove Bring.

Att Yvonne Ruwaidas och Ove Brings tyckande anses ha mycket större nyhetsvärde än Moderaternas och Ewa Björlings pressmeddelande återigen bevisar att nyhetsbyrån TT bedriver en egen utrikespolitik agenda i strid med egna stadgar.

Publicerat av TT-kritik 2005-07-19 kl. 18:22.

4 Svar till “Inget telegram om moderaternas kritik mot Hamas.”

 1. # Anonymous Peter Jönsson

  Tragiskt att det inte sker någon förbättring av TT. Man skulle ju kunna tro att den ökade bevakningen av dem skulle få några effekter, men tydligen icke.

  Noterade också den där artikeln med Ove Bing. Den var verkligen tunn med argument för hans tes att det humanitära argumentet nu kunde förkastas.  

 2. # Blogger TT-kritik

  Peter, det värsta med Ove Bring-telegrammet är att det inte har något som helst nyhetsvärde. Det innehåller ingenting förutom tveksamma åsikter av en av Palmecentrets galjonsfigurer. Telegrammets enda syfte är att utsätta människor som läser nyheter för förtäckt opinionsbildning.  

 3. # Anonymous Roland Pettersson

  Jag såg en annan grej fast på TV om Israel som jag irriterade mej på.

  I ett nyhetsinslag på SVT24 visade man bilder och talade om att det just nu är en stor demonstration som pågår utanför Gaza.
  Men inte ett enda ord om varför folk demonstrerade. Nyhetsreportaget gav bara ett intryck av att det var massor av folk som demonstrerade - mot Israels politik - och mot situationen i Gaza.

  Förmodligen ville man och lyckades även med att ge ett intryck av att folk demonstrerar mot palestiniernas situation i Gaza, trotts att folk i själva verket demonstrerar mot den kommande etniska utrensningen av alla judar från Gaza.  

 4. # Blogger TT-kritik

  Roland, det är väldigt tråkigt att höra det om SVT24. Jag såg igår ett SVT-reportage om demonstrationen och den var väl ganska saklig. Jag vet inte vad som förändrades idag. Kanske en ny redaktör? Hur som helst – jättetrist.  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats