TT-kritik


2005-08-08

Saknar fakta – använd starka ord

Nyhetsbyrån TT använder uttrycket ”intensiva mobbningsfasen” för att beskriva perioden då korruptionen inom FN:s olja mot mat-program avslöjades:

Programmet gjorde paus under den mest intensiva mobbningsfasen under Irakkriget 2003 och avslutades i november samma år.

De som följer TT:s propagandistiska rapportering kan väl förstå TT-journalisternas irritation över att uppgifterna om hur Saddam Hussein utnyttjade programmet för att köpa korrumperade politiker äntligen kommit fram.

Utan att kunna avfärda kritiken med sakliga argument, använder TT starka, emotionellt färjade ord för att ifrågasätta kritikens trovärdighet.

UPPDATERING: globaljuggler meddelar:
Klockan 10.38 idag skickar TT ett rättningstelegram där texten är utbytt mot:

"Programmet gjorde paus under den mest intensiva bombningarna under Irakkriget 2003 och avslutades i november samma år."

Rättelsen kan tyda på att det handlar om stavningsfel och inte politisk manipulation.


UPPDATERING: globaljuggler tipsar igen att ”mobbningsfasen” är tillbacka i telegrammets kvällsversion (se t ex här och här).

Publicerat av TT-kritik 2005-08-08 kl. 12:01.

6 Svar till “Saknar fakta – använd starka ord”

 1. # Anonymous globaljuggler

  Klockan 10.38 idag skickar TT ett rättningstelegram där texten är utbytt mot:

  "Programmet gjorde paus under den mest intensiva bombningarna under Irakkriget 2003 och avslutades i november samma år."  

 2. # Blogger TT-kritik

  Aha, syftade kanske ”mobbningen” på Irak och inte på programmet? Eller ”mobbades” programmet medan Irak bombades? Och visst, kan det vara ett stavningsfel. Hur som helst, bra att den rättades.  

 3. # Anonymous Anonym

  Visst kan det ha varit ett "stavfel", men i så fall ett väldigt freudianskt sådant :-)  

 4. # Anonymous David

  Det är klart att det var ett stavfel; att de stora tidningarna eller TT självt inte uppmärksammat detta (i tid) är dock anmärkningsvärt. Inte heller verkar de förra - åtminstonde inte SvD och DN - brydda nog att ens uppdatera telegrammet nu när de fått rättelsen. På bådas hemsidor kan man fortfarande läsa om mobbningsfasen.

  Men vad vet jag, förmodligen är det så de ser på det hela, att FN blivit mobbat av Storbritannien och USA och följdaktligen inte vågade visa sig på den gemensamma lekplatsen.  

 5. # Anonymous globaljuggler

  Hahaha

  Nu klockan 20:43 skickar TT ut kvällsversionen av TT-telegrammet och vad kan man läsa?

  "Programmet gjorde paus under den mest intensiva mobbningsfasen under Irakkriget 2003 och avslutades i november samma år."  

 6. # Anonymous Anonym

  Det är ett tydligt exempel på att det inte finns nån kvalitetskontroll på TT. Ingen som dubbelkollar vad som skrivs eller vad som skickas ut. Ingen ansvarig redaktör som korrigerar.

  Ytterligare ett bevis på att TT samlar Sveriges sämsta avskrap av "journalister", som allihop sitter fast i en socialistisk time warp från 70-talet.  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats