TT-kritik


2005-07-26

TT misstyder både Israels och Vatikanens uttalande.

Den 26 juli gick TT ut med telegrammet ”Vatikanen tillbakavisar Israelkritik”.

TT antyder att attacker mot israeliska civila inte ska ses som terror. TT beskriver israelisk kritik (som beskriv med ett känsloladdat ord ”vrede”) på följande sätt:
"katolska kyrkans ledare i söndags fördömde de senaste dagarnas TERRORATTACKER i Egypten, Turkiet, Irak och Storbritannien. Genom att inte nämna palestinska ATTACKER mot israeliska mål ställde sig påven enligt Israels regering på extremisternas sida."
Medan attacker i Egypten, Turkiet, Irak och Storbritannien beskrivs som ”terrorattacker”, massmord på israeliska civila betecknas som ”attacker”.

Vatikanens fördömande av terror mot israeler bortcensurerad. Medan TT insinuerar att israeliska civila är ett legitimt mål, utelämnar de delen av ursprungliga AFP-telegrammet där Vatikanen i efterhand erkänner att även attacker mot judar ska betraktas som terror. Trots att telegrammet signerat TT-AFP, den här texten från AFP-telegrammet finns inte med i TT:s översättning:
It is surprising that someone has wanted to willingly deform the intentions of the Holy Father, when one knows about the numerous interventions of the Church, its hierarchy and finally of Pope Benedict XVI to condemn all forms of terrorism, wherever it comes from and whoever it is against.

Genom att framställa israelisk kritik som irrationellt “vrede” och censurera bort Vatikanens uttalande skapar TT falskt intryck att Vatikanen delar TT:s uppfattning om att palestinskt våld mot israeliska civila ska särskiljas och inte betraktas som terror.

Publicerat av TT-kritik 2005-07-26 kl. 22:45.

8 Svar till “TT misstyder både Israels och Vatikanens uttalande.”

 1. # Anonymous Anonym

  TT:s metod att alltid skriva "attacker", istället för terrorattacker, samt "israeliska MÅL" (istället för "israeliska civila") är ägnad att skapa intrycket att fler delar TT:s motbjudande åsikt att det finns ond respektive god terrorism.

  Detta när terror i själva verket beskriver metoden och inte syftet med våldet.

  Vämjeligt.  

 2. # Blogger Carl-Robert

  Nu tror jag snart inte vi kan tala om vinklingar längre. Det här är snarare förfalskning.  

 3. # Blogger TT-kritik

  TT-kritik fick en e-post från TT:s utrikeschef:

  From: Ola Westerberg [mailto:ola.westerberg@tt.se]
  Sent: den 27 juli 2005 08:39

  Som jag sagt tidigare, vi läser inte dina mejl så du kan sluta skicka dem.


  Ola Westerberg har slutat läsa TT-kritik i augusti förra året efter inlägget som ställde TT otaliga och osakliga Palestinatelegram mot bristande intresse till folkmordet i Darfur.  

 4. # Blogger TT-kritik

  Kommentaren om ordet "mål" är alldeles riktig. Ordet "mål" kommer från militären och antyder att palestinska terrorattacker har något slags militär (läs legitim) logik. I själva verket mördar palestinska terrorister alla judar de kan komma åt.

  Carl-Robert, du har rätt om förfalskning. Att förfalska uttalanden är en av TT:s vanligaste metod. Se till exempel alldeles första inlägget på TT-kritik. Här är ett annat typiskt exempel.  

 5. # Anonymous Soilander

  Samma gamla vanliga mönster alltså. Efter att ha tagit del av din blogg har jag blivit försiktigare med att tolka TT:s telegram. Det finns ju naturligtvis historiska orsaker till detta. (Den vanligaste kulturella egenskapen i Sverige är trots allt avundsjuka). Med tanke på Bonnierimperiet ställning i svensk massmedia så är det ju direkt inte Davids kamp mot Goliat. Men systematisk desinformation mot judar är ju alltid antisemitism, så klart!

  David: http://www.bonnier.se/294.aspx?letter=*

  Goliat: http://www.tt.se/kontakta/utr.asp  

 6. # Blogger TT-kritik

  Soilander, jag tror att det är fel att antyda att Bonnierimperiet ska ses som en del av ”judisk makt”, trots att sådan teori är väldigt populär bland nazi och extremvänster.

  För det första, inte alla (jag tror inte ens de flesta) medlemmar i Bonnierfamiljen är judar.

  För det andra, finns de ingenting som tyder att Bonnierfamiljen styr eller vill styra innehållet eller redaktionell politik i tidningarna. De bryr sig bara om inkomster, inte om innehållet.

  För det tredje, historiskt är det så att judiskt ägandeskap aldrig har betytt att media blir vänligare mot judar. Ofta är det tvärt om. Det mest talande exempel är NY Times (ägd av Sulzbergerfamiljen) som under Andra Världskriget inte en enda gång skrivit en rad om den nazistiska folkutrotningen på europeiska judar. Detta var ett överdrivet entusiastiskt försök att ”urskulda” sig från ständiga antisemitiska anklagelser att tidningen tjänar judiska särintressen.

  Och förresten, Bonnierägda företag äger i sin tur en stor del av TT: http://www.tt.se/detta/styrelse.asp  

 7. # Anonymous Anonym

  Alla i familjen Bonnier är inte judar? Hm. Hur kan bara enstaka medlemmar i familjen omfattas av en viss etnicitet?  

 8. # Anonymous Anonym

  Folk gifter sig aven utanfor sin religion nufortiden. Chokerande men sant....  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats