TT-kritik


2005-12-16

Ifrågasätter TT att Hamas är terrorgupp?

I dagens telegram ”Hamas vann stort i lokalval” skriver TT:

Israel vill inte ens att Hamas ska få ställa upp i parlamentsvalet i egenskap av "terrororganisation".

TT placerar ordet "terrororganisation" i citationstecken torts att Hamas är med på EU:s terrorlista Inte heller har TT några principiella invändningar mot att kalla personer eller organisationer för terrorister eller terrororganisationer. Till exempel i ett annat dagens telegram refererar TT till Abu Musab al-Zarqawi som terrorledaren – utan citationstecken.

TT försöker dessutom framställa Israels motstånd mot Hamas valdeltagande som ett uttryck för godtycke. I själva verket är det olagligt för Hamas att delta i parlamentsvalet enligt den internationella Oslo-avtalet. Denna position delas också av EU och Sveriges regering. Oslo-avtalet säger:
The nomination of any candidates, parties or coalitions will be refused, and such nomination or registration once made will becanceled, if such candidates, parties or coalitions:

(1) commit or advocate racism; or

(2) pursue the implementation of their aims by unlawful or nondemocratic means.

Hamas både propagerar och praktiserar rasismen, t ex genom att kräva i sina stadgar att alla judar ska utrotas. Aven på officiella Hamas-hemsidan som fram till mars 2004 låg på en svensk server, kunde man läsa:
”Frid och säkerhet och avspänning på jorden äger inte rum förutom efter att judarna utrotats och jorden rensats från deras smuts”

Hamas metoder är både olagliga och odemokratiska: terrorgruppens otaliga massaker på den israeliska civilbefolkningen är väldokumenterade, inte minst av TT.

Svenska regeringens ståndspunkt i frågan förklarades av Anders Carlsson Departementssekreterare Mellanöstern- och Nordafrikaenheten på uppdraget av utrikesministern Laila Freivalds. I ett officiellt brev från 2005-11-16 (diarienummer UD-2005/50561/MK) skriver Carlsson:
Regeringen anser inte att terrorism och andra våldshandlingar är förenliga med deltagande i parlamentsval. I en demokrati går det inte att fungera som politiskt parti, och samtidigt ha en väpnad gren vid sidan av de officiella militära styrkorna. Sverige och övriga EU kräver att samtliga militanta grupper, inte minst Hamas, upphör med terroristhandlingar och erkänner Israels rätt att existera. Samtidigt anser regeringen och övriga EU att det är en intern palestinsk angelägenhet vem som deltar i den demokratiska processen i de palestinska områdena. I detta fall är det den palestinska valkommissionen som avgör vem som kan delta, i enlighet med den palestinska vallagen.

Trots ståndpunken att det är palestinska valkommissionen som måste fatta beslutet stödjer Sverige och EU Oslo-avtalets krav att Hamas och andra terrorgrupper ska inte få ställa upp i parlamentsvalet.

Publicerat av TT-kritik 2005-12-16 kl. 13:52.

11 Svar till “Ifrågasätter TT att Hamas är terrorgupp?”

 1. # Anonymous Guardian

  Så har TT-Kritik fabricerat ihop en story för att kunna anklaga TT

  ”TT försöker dessutom framställa Israels motstånd mot Hamas valdeltagande som ett uttryck för godtycke. I själva verket är det olagligt för Hamas att delta i parlamentsvalet enligt den internationella Oslo-avtalet.”

  *** Vi som då har lite kunskap i frågan, vet att Sharon hela vägen motarbetat avtalet, och att den israeliska högerns retorik där Rabin jämställdes med nazisterna för att ha skrivit under avtalet, krattade arenan för att han skulle mördas av en judisk extremist.

  Exempelvis gick han och Likud till val 2003 på att hävda att avtalet var ”dött”
  http://www.haaretz.com/hasen/pages/ShArtElection.jhtml?itemNo=243794&contrassID=28&subContrassID=3&sbSubContrassID=1

  “Sharon said in a holiday interview to the Israeli daily Ma'ariv that "Oslo doesn't exist, Camp David doesn't exist, neither does Taba. We're not going back to those places."
  http://news.haaretz.co.il/hasen/pages/ShArt.jhtml?itemNo=206125&contrassID=2&subContrassID=1&sbSubContrassID=0&listSrc=Y

  Dessutom, har Sharon specifikt hänvisat till Osloavtalet när han försöker sabotera valen I Palestina?

  Men varför plötsligt rota fram Osloavtalet och EU:s åsikter, när dom aldrig annars gäller, undantaget att betala israelernas ockupation. Och varför hänvisar man inte till USA denna gång?

  Jo, därför att Bush administrationen inte har några invändningar mot att Hamas deltar.
  “But Secretary of State Condoleezza Rice, who attended the Quartet session, stressed that the United States was not committed to blocking Hamas participation in PA elections. Ms. Rice suggested that the Bush administration would not interfere in Palestinian elections.
  "We understand that the Palestinian political system is in transition, that it is in transition toward a democratic system and that that has to be a Palestinian process," Ms. Rice said. "I think we have to give the Palestinians some room for the evolution of their political process."
  http://www.worldtribune.com/worldtribune/05/front2453635.0791666666.html

  Med andra ord har Hamas precis lika stor rätt att ställa upp i valet som israeliska extremister och bosättare har rätt att kandidera i Israel.  

 2. # Blogger TT-kritik

  Guardian,
  Oslo-avtalet var död 2003 då Arafat dagligen skickade massmördare för att slakta israeliska civila. Men sedan dess, vill jag påminna dig, lanserades Prestationsbaserad Vägkartan för Fred som betraktas som vidareutvecklingen av Oslo-avtalet och kräver dessutom i det första fasen att terrorgrupperna ska avväpnas. EU:s och Sveriges position är att Oslo-avtalet ska respekteras och i USA antog representanthuset så sent som igår en resolution som kräver att Hamas inte ska delta i parlamentsvalet (http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_11329715.asp ), annars kan PA förlora amerikanskt bistånd.

  Självklart har du rätt till egna åsikter om Hamas deltagande, men de ska inte höra hemma i TT-telegrammen. Där ska man redovisa det som står i de internationella avtalen samt position av Kvartettens nyckelländer (USA-representanthusets position redovisades av TT senare under kvällen i en separat telegram)

  Föresten, anser jag att det är rent komiskt att du gick till angrep mot TT-kritik på Flüchts blog utan att varken nämna namnet på bloggen (det hette en judisk blogg som säger sig ”granska TT”) eller ge en länk till sidan som du kritiserar. Det verkar att det är ok för dig att gå till attack mot TT-kritik men jättefarligt för läsarna att gå hit och skapa egna åsikter :))).  

 3. # Blogger Robsten

  Skulle du inte kunna utöka din kritiska granskning till mer än TT?
  Det behövs forum för att kritisera all media i dagens samhälle, vi lever snart i en massmedial diktatur.  

 4. # Anonymous Guardian

  Som du själv kan se är det Jinge som strök länkarna, inte jag!  

 5. # Anonymous Anonym

  Den svenske sosialdemokratiske offentlighet er allerede et despotisk system, akkurat slik den var det før den annen verdenskrig, da den samme sosialdemokrati bekjempet helter som Torgny Segerstedt. En av de få som våget å snakke sant. I dag er det akkurat det samme. Regimet støtter med sine fjeskende journalister opp om barbari!  

 6. # Blogger Robsten

  DN är värre än TT, garanterat. Vad är det för länkar Jinge strykigt? Han har förvisso plonkat kommentarer från mig som med råge uppfyllt all nätetikett, inte snyggt, senast var det "Lasses blogg" som stryker kommentarer som inte faller han på läppen. Journalistbloggen stryker också kommentarer som uppfyller all nätetikett, men som inte faller herr Holländer på läppen, eller tar han in bara kommentarer av journalister, jag vete fan, han åker upp på min lista över ohederliga bloggare i alla fall, han är förvisso DNjournalist.  

 7. # Blogger Robsten

  Tar tillbaka det jag sade om Hollender, fick in en testkommentar, ber om ursäkt!  

 8. # Anonymous G. Tikotzinsky

  Robsten:

  Titta gaerna paa bloggen www.al-hamatzav.org daer jag ibland kritiserar Aftonbladet.  

 9. # Anonymous Anonym

  Är det här tillsammans med Neocon(servatism)-bloggen Sveriges motsvarighet till judelobbyn i USA?

  Oavsett politisk läggning är det inte svårt att åtminstone personligen anse Israels ockupation och förtryck med groteska våldsmedel knappt jämförbara med "anti-israelisk" dito, är terror. Om en terrororganisation leder ett land och begår terror i Krigets namn (Mot terror t.ex.) så är det inte terror... Märkligt.
  Men judarna har lyckats lobba in sig i maktens korridorer med sina stora plånböcker och blivit orörbara. Man får inte ifrågasätta något israeliskt, då är man antisemit el dyl.

  Tack, men skulle jag vara antisemit skulle jag veta om det. Jag kan för det anse att Israel oerhört starkt ska ifrågasättas. Gång på gång. För vid varje större eller mindre attack svarar de med flygbombningar i en skala svår att mäta.
  Du diskuterar vem som slog först? Det är en konstant konflikt som pågår. Det är inte hela tiden attacker mot Israel som sedan besvaras. Det är lika mycket dessa svar som vid senare skede ligger till grund för nya attacker.

  Vakna, Israel-älskare. Landet är en terrorstat.  

 10. # Anonymous A-K Roth

  Anon 5:02,

  "...Tack, men skulle jag vara antisemit skulle jag veta om det..."

  Så lätt är det inte, anon.

  "...Men judarna har lyckats lobba in sig i maktens korridorer med sina stora plånböcker och blivit orörbara..."

  Men där kom det. Med lite intern uppgörelse och kanske du kommer till insikt. :)  

 11. # Anonymous Azteca

  Interesting blog...
  Azteca  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats