TT-kritik


2006-02-15

TT tar Syriens sida i konflikten med Libanon

TT-journalisten Stefan Hjertén, som tidigare hävdade att Libanon är ett ”litet hamnområdet åt Syrien”, att Beirut är ”Syriens hamnstad” och att morden på kristna politiker ”banar väg” till bättre Libanon fick nu TT:s förtroende att bevaka landet vars blötta existensberättigande han på så skandalöst sätt ifrågasätter.

Artikeln Splittring i Libanon på årsdagen av Haririmordet överblickar händelserna som ledde till slutet på Syriens 29-årslånga ockupation. Artikeln är skriven helt från det syriska perspektivet och innehåller både värdeladdade uttryck och rena lögner.

Alla libanesiska partier som var kritiska till den syriska ockupationen och som utgör en klar majoritet i Libanons parlament betecknas i texten som ”Syrienfientliga”. Att använda uttrycket ”fientliga” istället för t ex ”kritiska” innebär en stark värdemarkering.

Den Syrienstyrda terrorgruppen Hizbollah betecknas däremot som ”landets största och mest effektiva politiska organisation”. Den folkliga Ceder-revolutionen som ledde till Syriens uttag ur Libanon stämplas som ”Syrienfientliga yra”.

Påståendet att Hizbollahs demonstration till stödet av den syriska ockupationen den 8 mars 2005 samlade lika många människor som demonstrationen för självständighet den 14 mars 2005 är helt lögnaktiga. Frågan om antal demonstranter är tydligen kontroversiell men ALLA internationella nyhetsbyråer uppskattar att självständighetssträvarna samlade betydligt flera anhängare än Hizbollah. Siffrorna som brukar anges är mellan 800 000 och 1 000 000 människor på självständighetssträvarnas demonstration och mellan 400 000 och 500 000 på Hizbollahs demonstration (se t ex Reuters telegram från den 14 mars 2005)

Man kan också notera att TT/Hjertén intervjuade Hussein Hajj Hassan ur Hizbollahs parlamentsgrupp medan de självständighetssträvande partierna som utgör en klar majoritet i parlamentet varken fick uttala sig eller nämndes med namnen.


Demonstrationen för Libanons självständighet den 14 mars 2005 som av TT stämplas som ”Syrienfientliga yra”.


Den Syrienstyrda terrorgruppen Hizbollah är enligt TT Libanons ”största och mest effektiva politiska organisation”.

Publicerat av TT-kritik 2006-02-15 kl. 10:14.

24 Svar till “TT tar Syriens sida i konflikten med Libanon”

 1. # Blogger Bulten i Bo

  Det förvånar mig inte ett dugg att TT-kritikern nu fragmentariskt citerar Hjerténs uttalande i Gomorron Sverige; det uttalande som TT-kritikern var tvungen att klippa bort delar ur för att få det precis så förvanskat som TT-kritikern ville ha det.

  Men jag funderar nog mest på vad som står i bloggens vänsterspalt:

  Bland TT-journalister finns ökända extremister, revisionister, israelhatare och förnekare av Förintelsen

  När skulle någon TT-journalist ha förnekat förintelsen? Den uppgiften synar jag, här och nu!  

 2. # Blogger TT-kritik

  Citatet om Libanon är inte ”klippt” som du hävdar, detta är sammanhängande citat från Hjerténs uttalande i SVT:s morgonsoffa.

  Apropå diskussionen om förnekandet av Förintelsen: som du säkert vet, tuggades ämnet i några omgångar, inte minst på din egen blogg. Att du inte är mottaglig för dina opponenters argument betyder inte att vi måste börja från början.  

 3. # Anonymous G. Tikotzinsky

  Det gläder mig att TT-kritik är tillbaks. I was worried for a while.  

 4. # Anonymous Anonym

  TT 2006-02-01, 13:58)
  TT Skriver: "Kommissionen ger facket stöd om Vaxholm". När man närmare granskar kommissionens uttalande framgår dock att man inte alls säger att man stödjer facket. Det man säger är att "Det finns inte någon principiell motsättning mellan den svenska modellen och EU:s fyra friheter, rörligheten för tjänster, varor, kapital och människor." Det innebär inte att man anser att facket nödvändigtvis följt de svenska spelreglerna. Det lämnar man till EG-domstolen att avgöra...  

 5. # Anonymous Anonym

  (2006-02-01, 11:47)
  "Ryska barn drabbas av att den ryska ortodoxa kyrkan fryst sina relationer med Svenska kyrkan i protest mot beslutet att välsigna homosexuellas partnerskap."

  TT tar tydligt ställning en konflik mellan två kyrkor...  

 6. # Blogger Bulten i Bo

  Ljug inte, Dmitri, alla som kollar in ditt inlägg kan se att du har klippt.

  Det fanns en regel att kristna ska tillsätta president i Libanon… Det måste ändras långsamt

  Vid punkterna där du har kört in saxen höll Hjerten en ganska lång utläggning om det faktum att muslimerna är i majoritet i Libanon och att det inte är helt orimligt att de därför ska ha rätt att besitta presidentposten.

  Rörande förnekandet av förintelsen så är det alltså endast Hjerténs sammanfattande av Auschwitz överlevaren och tillika historieprofessor Georges Wellers
  skrifter i polemik mot Faurisson som får dig att säga att journalister (pluralis) på TT är förintelseförnekare?

  Kul iaf att du begav dig till min blogg för att läsa den artikel som du, utan att ha läst den, kunde döma ut som en "nazipamflett". Vad var det som gjorde dig så sugen att bege dig dit.

  Nåväl, tråkigt att du inte skrev någon kommentar när du ändå var där. Ingen av de som går i polemik mot mig där (dvs när texten finns tillgänglig) väljer att skämma ut sig genom att ta så ord som "förintelseförnakare" eller "nazipamflett" i sin mun.

  Du hade behövts som ett salt i debatten, Dmitri!

  Du hade beh  

 7. # Blogger TT-kritik

  Bulten i Bo, du anklagar mig för lögner men det är du själv som ljuger. Inget ”lång utläggning om det faktum att muslimerna är i majoritet i Libanon och att det inte är helt orimligt att de därför ska ha rätt att besitta presidentposten” fanns i Hjerténs uttalande. (I parantes att både den starka premiärministerposten och posten av parlamentets talman reserverade för muslimer)

  Ingenting kan förändra faktumet arr Hjertén tydligen ifrågasatte Libanons existensberättigande och rättfärdigade morden av kristna politiker.

  Den mördade Gebran Tueni hörde förresten till kritiker av systemet då olika ambeten reserverade för olika religiösa grupper.  

 8. # Blogger TT-kritik

  Jag tig bort Guardians inlägg för att de hade ingenting med den aktuella TT-artikeln att göra. Diskussionen om huruvida Hjerténs stöd till förintelseförnekaren Robert Faurisson betyder att Hjertén själv är förintelseförnekare diskuterades många gånger förut och den ska inte börjas fråninlägg a början i varje inlägg av TT-kritik. För de som vill fortsätta diskussionen om Hjertén och Faurisson kan fortsätta t ex hos Bulten i Bo (jag hoppas att det är ok för dig, Bulten) som gjorde ett särskilt inlägg i ämnet. De som stannar här är välkomna att fortsätta diskutera TT:s/Hjerténs bevakning av konflikten mellan Syrien och Libanon.  

 9. # Anonymous Anonym

  Här går det att se ett utdrag ur en intervju med försvararen av förintelseförnekare, Stefan Hjertén. Han anser att Libanon tillhör Syrien, och att det var "rena vansinnet" att skapa Libanon:

  Länk till videoklipp ur Gomorron Sverige 13/12-2005.  

 10. # Anonymous Anonym

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.  

 11. # Blogger Bulten i Bo

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.  

 12. # Anonymous Anonym

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.  

 13. # Anonymous Anonym

  TT-kritik? Alltså ärligt talat... jag är ingen bloggare men vilken förnuftig icke-sionistik människa som helst förstår ju lätt att du ljuger och bara vill sprida sionistisk propaganda... Det visar ju även den där Bo-snubben... men du sköter jobbet bra själv.  

 14. # Blogger Bulten i Bo

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.  

 15. # Anonymous Anonym

  Till anonym:

  Är man "icke-sionist" så är man inte förnuftig.

  Tillbaka till ritbordet.  

 16. # Anonymous Jonas Wiklund

  TT-artikeln var en av de knasigaste artiklar jag läst på länge. Inte bara det, det var opinionsbildande material vagt baserat på en "nyhet". Att Hizbollah väljer att inte deltar i en manifestation mot våld har väl ungefär samma nyhetsvärde som att Annika Sörenstam leder världsrankingen för damgolfen. Tack för länken TT-kritik!

  Keep up the good work.

  //Jonas Wiklund  

 17. # Anonymous Anonym

  Tack för artikel och bilderna. Den med nazihälsning är troligen bevis att muhammedanska vetenskapsmän lyckades klona Bulten i Bo.

  Lubbe Ferrysson - en bultexpert.  

 18. # Anonymous Lena

  Utmärkt blogg som punktmarkerar TT:s politiska propaganda.

  Det förhindrar likriktningen av människor från envägs kommunicerande mainstream media.

  Bloggandet på internet fyller verkligen en viktig funktion i dagens samhälle. Frihetens teknologi.  

 19. # Anonymous Marcus

  Författaren av den här bloggen verkar en smula rubbad. Jag tror att Hjérten som jobbat länge som mellanösternkorrespondent är betydligt mycket mer kompetent i mellanösternfrågor än en anonym blogg som inte verkar ägna sig åt mycket annat än trakasserier av sagda Hjérten. Och så detta eviga tjat, en negativ vinkling av staten Israel har ingenting att göra med anti-Semitisme eller förintelse-förnekande. Gränsar till förtal, äckligt och snuskigt. Du är ensidig och mindre än TT är du ansvarig för "propaganda". Ett bra exempel på det är hur du i artikeln " TT tar Syriens sida i konflikten med Libanon" försöker med bilder bestämma vad vi ska tycka om två olika organisationer utan mycket till vidare förklaring. Valet och användandet av bilder är tydligt anti-muslimskt, en bild på muslimer ska uppenbarligen få oss att inse att de är terrorister (de är ju muslimer). Den andra bilden däremot har texten "WE BROKE THE FEAR" superimposed. Inte särskilt subtilt inte!  

 20. # Blogger TT-kritik

  Marcus:
  Dina anklagelser är absurda. Kapen som pågår i Libanon är inte mellan kristna och muslimer men mellan demokraten och Syrienstödda nazister. Många muslimer finns det på demokraternas sida medan t ex kristen president i Libanon står på Syriens sida.

  Första bilden visar en demonstration under cederrevolutionen, det fredliga upproret mot den syriska ockupationen. Långt ifrån alla där är kristna. Där fanns även många muslimer, druser och andra minoriteter.

  På den andra bilden ser vi Syrienstödda nazistiska terrorgruppen Hizbollah med gruppens ledare Nasrallah i den första raden. De är muslimer, men det är inte det som är problem med dem. Problemet är att de är anhängare av nazistisk ideologi. Det de gör är ingen bön men Hitlerhälsning.

  Om någon sätter likhetstecken mellan Islam och nazismen så är det du, Marcus.  

 21. # Anonymous Marcus

  Nu vet jag inte om de verkligen har nazistanknytningar (jag tänker inte direkt ta ditt ord för det), men om en hand i luften omedelbart för tankarna till "Sieg heil" är det väl din sak. Jag såg inte det sambandet för en sekund, och att då påstå att jag skulle sätta likhetstecken mellan islam och nazism för att jag inte såg bilden på det sättet tycker jag är mycket oärligt och rent ut sagt, löjligt, och säger väl en del om bloggen i helhet antar jag.  

 22. # Anonymous Marcus

  med din argumentation mot Hjerten som grund är väl jag fascist, anti-Islamist och nazist på en gång nu, eftersom jag mer eller mindre "försvarade" gruppen  

 23. # Anonymous Anonym

  Looking for information and found it at this great site... » »  

 24. # Anonymous Anonym
Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats