TT-kritik


2007-07-24

TT gör sig till billig megafon för Teheran

Ännu ett brev från läsaren R.M.:

Natten till tisdagen publicerade nyhetsbyrån AFP ett telegram baserat på en tidningsintervju med Israels president Shimon Peres. I intervjun förklarar Peres bl.a. att Iran endast kommer att stoppa sitt atomprogram om omvärlden visar upp en enad front mot det. Han ger fyra exempel på hur en enad omvärld, genom att sätta press, har lyckats få Ukraina, Libyen, Sydafrika och nu senast Nordkorea att fredligt överge sina kärnvapenprogram.

Trots att Iran skrivit under icke-spridningsavtalet, valde regimen ändå att under 18 år hålla sitt atomprogram hemligt för omvärlden och IAEA. Avtalet kräver att IAEA löpande informeras om atomverksamhet och erbjuds tillträde för inspektioner. Detta är ett av många skäl till att omvärlden inte betraktar Irans verkliga syften med atomprogrammet som fredliga.

Men istället för att beskriva denna bakgrund bestämmer sig TT för att attackera Israel, med hjälp av samma argument om ”dubbelmoral” som de iranska mullorna använder.

Nyhetsbyrån TT skickar ut en text på tisdagen, som på några korta rader stökar undan intervjun med fredspristagaren Shimon Peres. Istället ägnas merparten av TT:s ”nyhetstext” - 60 % - till en upprörd egenhändigt sammansatt anklagelseakt om hur "Peres eget land" minsann ska ha utvecklat kärnvapen genom ett samarbetsavtal med Frankrike. Som källa hänvisar TT till ”en biografi om Shimon Peres". Med bokens skildringar från 50- och 60-talen berättar nyhetsbyrån i paragraf efter paragraf om reaktorn i Negevöknen, och om hur Shimon Peres ska ha haft en nyckelroll i ”kärnvapenprogrammet”.

TT-skribenten bestämmer också att boken är sann:
"Avtalet [med Frankrike] revs senare upp, men uppgiften kastar nytt ljus över hur Israel blev Mellanösterns enda kärnvapenmakt."

Telegrammet är nu helt väsensskilt från AFP:s original, varför det signeras ”Från TT” istället för ”TT-AFP”.

Antydningar om att det skulle vara "dubbelmoral" för Israel - oavsett om Israel självt har kärnvapen eller inte, att vilja förhindra att Teheran kan verkställa sitt hot mot Israels existens, kan endast komma från djupt relativistiska ideologer. Att en nyhetsbyrå väljer att ignorera konkreta FN-misstankar mot Iran, för att istället göra en ”jämförelse” med Israel, är ett mått på den publicistiska kris som plågat TT:s mellanösternrapportering alltsedan det sena 1960-talet.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: , , , , , , ,

Publicerat av TT-kritik 2007-07-24 kl. 23:34.

6 Svar till “TT gör sig till billig megafon för Teheran”

 1. # Blogger Peter

  Alla kärnvapennationer har testat sina kärnvapen. Om Israel har kärnvapen eller inte låter jag vara osagt för det vet jag inget om, men om man har några, borde man inte ha testat att de fungerar? Och kan man ha gjort det utan att det skulle ha blivit känt? Bara en tanke...  

 2. # Anonymous Harry

  Peter, vad påstår du egentligen -
  att Israel inte har kärnvapen eftersom de (vad man vet) inte testat dem?
  Vi vet inte, som du påstår, att alla kärnvapennationer har testat sina kärnvapen - utan bara självklarheten att alla nationer som testat sina kärnvapen har kärnvapen. Jag ser relevansen i det TT gör, att påtala dubbelmoralen när Israel, ett land som ger sig själv rätten att olagligen skaffa kärnvapen, anklagar ett annat land för samma brott och kräver sanktioner, "straff" etc. Varför öppnar inte Israel sina egna kärnkraftsanläggningar för internationella inspektioner? Om man gjorde det och befanns ha rent mjöl i påsen, skulle anklagelserna mot andra länder få en annan legitimitet. "Må den som är utan skuld kasta första stenen.."  

 3. # Anonymous Johannes

  Harry har uppenbarligen inte förstått skillnaden mellan att en demokrati, omgiven av fiender som vill förinta den, skaffar sig kärnvapen och att en diktatur med medeltida lagstiftning och uttalad önskan att förinta ovan nämnda demokrati gör det. Du var kanske lite eeh, ofokuserad när du skrev ditt inlägg Harry? Eller jämställer du demokrati och diktatur?  

 4. # Anonymous Henrik

  Harry,
  Israel har inte officiellt sagt att man har kärnvapen, och man har inte skrivit på Icke-spridningsavtalet.

  Det har däremot Iran gjort. Enligt det avtalet skall all kärnverksamhet bedrivas öppet för inspektioner från IAEA. Men Iran höll itt program hemligt i 18 år. Därför är det ingen som tror på att det skulle handla om ett "fredligt" kärnkraftsprogram, som den islamistiska oljesupermakten Iran påstår.  

 5. # Anonymous Fredrik A

  Gudmundson har bra inlägg om TT:s skönmålning av terrorister.  

 6. # Anonymous Maestro

  Ofokuserad? Det spelar givetvis ingen roll om kärnvaen används av en demokrati eller diktatur. Som sagt, Israel bör själv skriva på ickespridningsavtalet och tillåta inspektioner innan man begär att andra gör det. Rätt självklar logik.  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats