TT-kritik


2007-05-22

Javier Solanas besök: ägde det rum?

TT-kritik fick ett läsarbrev:

TTs Gazatelegram för dagen (återges av DN) berättar, under sedvanlig rubrik: "Israel utökar attackerna mot Gaza" om Israeliska militärens s k nya övergrepp. Mest utrymme ägnas åt israeliska politikers uttalanden och/eller består av upprepningar av tidigare telegram. Någonstans i textens mitt kläms två meningar in som inte bebådats i ingressen:
"Raketanfallen krävde sitt första dödsfall på måndagskvällen. En 35-årig kvinna avled efter att en raket träffat hennes bil i Sderot, uppgav medicinska källor."

Språkbruket är fascinerande: Ingen dödade kvinnan, än mindre mördade henne. Hon "avled" i samband med en raketträff. Hjärtestillestånd?
Detta är, det första dödsfallet, får man erfara- vilket är en direkt och avsiktlig osanning. Minst tio personer har dödats i tidigare attacker.
"Dödsfallet" ägde rum medan staden Sderot besöktes av Javier Solana, Europas osynligaste medborgare, vilket sätter extra skruv på historien. Fast denna störande inslag (liksom Solanas uttalande) valde TT att förtiga.

Yoc

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: , , , , , , ,

Publicerat av TT-kritik 2007-05-22 kl. 23:07.

18 Svar till “Javier Solanas besök: ägde det rum?”

 1. # Anonymous Relay

  Fruktansvärt om det stämmer. Jag har haft misstankar innan att svensk media kraftigt vinklar och snedvrider information om det som händer i Israel.  

 2. # Anonymous Eva

  Efter att tidigare gjort åtminstone tre telegram om dagen gällande Israels flygkampanj mot raketskyttarna stoppades plötsligt TT:s rapportering när paletinierna hade mördat den israeliska kvinnan.

  Texten om händelsen gömdes långt ned i ett äldre telegram så att ingen som läst den gamla texten skulle orka att läsa om händelsen.

  Rubriken ändrades inte, utan handlade fortfarande om israeliska "anfall".

  Detta är TT:s förljugna modus operandi.  

 3. # Anonymous Yoc

  Stämma gör det visst. Kontrollera själv! För det mesta är det möjligt att spåra TTs källtexter (genom byråerna eller t ex news.yahoo). Man kan visst undra över själva urvalet av texter-men så länge de är fråga om legitimt telegrambyråmaterial kan man bara sucka över varför det är just det ena och inte det andra som valdes. Ibland snor de bara BBCs texter.
  Men när det gäller sättet att klippa bort, (fel)översätta och ändra uppgifter är TT på riktigt hal grund. Själv har jag en rad exempel på sådant (mest arkiverade kopior av klagomål som inte ledde nåt vart).  

 4. # Anonymous SICK OF IT ALL

  DEMONSTRATION!!!! DEMONSTRATION!!!
  UTANFÖR TT:S HUVUDKONTOR I STHLM!!!
  VARFÖR ÄR VI SÅ OFÖRMÖGNA ATT ANORDNA OCH ANSLUTA OSS TILL IRL-AKTIONER?
  VÄNSTERN GÖR DET TYP VARJE DAG OCH SE VILKEN MASSMEDIAL FRAMGÅNG DOM SKÖRDAR, SKULLE INTE VARA FÖRVÅBAD OM ANSVARIGA PÅ TT INTE ENS VET OM DENNA KRITIK, EN DEMONSTRATION MED DENNA BLOGG SOM UNDERLAG SKULLE KABLAS UT I NYHETERNA PÅ TV OCH EN LISTA PÅ KLAGOMÅL ÖVERRÄCKAS TILL HÖGSTA ANSVARIGA PÅ TT, VEM VET, KANSKE NÅGOT SKULLE HÄNDA???  

 5. # Anonymous Lena Karlsson

  Vill bara tacka för din blogg, roligt att läsa någon som anstränger sig för att hitta sanningen!  

 6. # Blogger Bernt

  Jag vill också tacka. tt-kritik gör att jag slipper läsa själv. :-)

  Det jag undrar över är hur medier som betalar för TT motiverar att de inte ens skriver om detta?

  När fler i Sverige läser internationella medier också kommer det att bli mer och mer uppenbart att man inte kan lita på något man läser/hör/ser på svenska.  

 7. # Anonymous Anonym

  Dimitri, har du funderat på att skapa nån sorts medlemsfunktion på bloggen?

  Jag stödjer fullt en demonstration utanför TT-kontoret under parollen: "Sparka Förintelseförnekaren!"  

 8. # Blogger olydig

  Enligt The Guardian (22 maj) så har totalt elva israeler dödats i raketattacker de senaste tre åren. Vilket går att jämföra med att över femtio palestinier har dödats av israeliska angrepp den senaste veckan. När tänker TT-Kritik angripa TT för att de inte går ut med den informationen? Det är väl partiskt om något?  

 9. # Anonymous Anonym

  Olydig, har du noterat procentantalet civila vs. kombatanter bland de döda? Gör det. =)  

 10. # Blogger olydig

  Du menar procenttalet mellan civila och vad ockupationsmakten Israel påstår är "kombattanter"?  

 11. # Anonymous Anonym

  "Du menar procenttalet mellan civila och vad ockupationsmakten Israel påstår är "kombattanter"?"

  Eller vad palestinierna påstår är kombatanter. Deras sjukhus rapporterar, som du kanske märkt, när civila dödas. Litar du på palestinska sjukhuskällor? :)  

 12. # Anonymous Anonym

  Kvinnan avled defacto efter att en raket hade träffat hennes bil. Detta är inte mer än en detalj i den senaste veckans konflikt, vilken TT ger oss en sammanställning över. Kräver du dödsruna och biografi över dödsoffret ? Ska vi göra det med alla döda Israeler ? För övrigt nämner artikeln ingenting alls om "Israeliska militärens s k nya övergrepp". Ordet övergrepp existerar överhuvudtaget inte i artikeln. Varför klaga på TT's språkbruk när du själv inte kan citera rätt ? Var och när har TT pratat om "NYA ÖVERGREPP" ? Put up or shut up !  

 13. # Anonymous Anonym

  "Kvinnan avled defacto efter att en raket hade träffat hennes bil"

  Det var alltså inte så att hon dödades då eller?  

 14. # Anonymous Anonym

  "Det var alltså inte så att hon dödades då eller?"

  Muslim-kramare där ! Korrekta beteckningen på en människa som avlider i samband med ett raketanfall är inte "dödad". Korrekt nyspråksbenämning är enligt TT-kritiks norm "Mördades av onda terrorister av arabiskt ursprung".  

 15. # Anonymous Anonym

  "Korrekt nyspråksbenämning är enligt TT-kritiks norm "Mördades av onda terrorister av arabiskt ursprung"."


  Öhhh? Och vad grundar du det på? Jävla idiot.  

 16. # Anonymous lubbe ferrysson

  Kombattanter eller civila? Läste någonstans att TT:s favoriter Hamas, förklarade att alla Israeler var lagliga mål, ty kvinnor i Israel gör också militär tjänst. Man måste i rättvisans namn tillämpa samma regel på palestinier, eller hur? Hur kan man då skilja civila och kombattanter?  

 17. # Anonymous Anonym

  Attn. Lubbe.
  Du har helt rätt. Krigförande parter får man skjuta på. Palestinska kvinnor sitter mestadels hemma inspärrade genom patriarkaliskt förtryck (även fast det finns ett fåtal undantag) och lagar tabbouleh och falafel. Israeliska kvinnor gör militärtjänst. I den rättvisa som du och Hamas förespråkar är Israeliska kvinnor legitima mål men inte Palestinska sådana.  

 18. # Anonymous Yoc

  Hoer du anonym:
  (OBS skriver fr en dator utomlands: darav avsaknaden av sv tecken):
  Sant att TT inte anvander uttrycket "overgrepp". Man nojer sig med uttrycken angrepp och attack.
  Jag har inte heller havdat att de gor det. Nar du tar ett stycke ur min egen text, latsas att detta presenterades som ett citat for att sedan kritisera mig for att jag inte citerar ratt-- sa ar detta ett overgrepp, menar jag.  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats