TT-kritik


2007-07-18

Olika måttstockar när TT räknar döda

Ett brev från läsaren R.M.:

I ett telegram om den israeliska kritiken mot premiärminister Ehud Olmerts hantering av Hizbollah-kriget förra sommaren, har TT valt att manipulera statistiken över dödade i konflikten.

TT uppger att "1 200 människor" (dvs både civila libaneser och Hizbollah-terrorister) dödades i Libanon. Däremot anger TT det israeliska dödstalet till "41 civila" (dvs exklusive dödade värnpliktiga). Detta trots att AFP i rättvisans namn räknade in dem i det israeliska dödstalet(160), så att måttet skulle bli detsamma som för den andra sidan.

Varför klumpar TT ihop terrorister och civila libaneser, medan endast antalet dödade civila angavs för Israel? Varför angavs inte totalsiffran med tillägget att 41 av dem var civila? Förtjänar Hizbollah-terrorister att räknas som "dödsoffer" mer än israeliska värnpliktiga?

Det libanesiska dödstalet har dessutom aldrig kunnat verifieras av någon oberoende part. Precis som New York Times skriver kommer siffran "1 200" från den libanesiska regeringen. Hizbollah satt med i den libanesiska regeringen både under och efter kriget förra sommaren (fram till nov. 2006). De hade dessutom ett intresse av att förminska sina egna förluster, och överdriva antalet dödade "civila". Av båda dessa skäl är den libanesiska regeringsuppgiften om antalet dödade fullständigt otillförlitlig.

The New York Times citerar israeliska videoupptagningar och en rapport som uppger att mellan 450 och 650 av de dödade libaneserna var stridande Hizbollah-terrorister.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , , , , , ,

Publicerat av TT-kritik 2007-07-18 kl. 22:01.

2 Svar till “Olika måttstockar när TT räknar döda”

 1. # Anonymous Anonym

  TTs antiisraeliska rakning kanner vi till sen tidigare. Jag undrar bara vem ar agarna till denna propaganda som TT for fram. Eftersom dom raknar med hela befolkningen i Libanon bade civil o stridande sa undrar jag hur dom raknar i Afganistan---Dar har vi stridande o icke stridande Talibaner. Sedan sa har vi stridande o icke stridande Afganer o Svenskarna. Vore inntresant att se resultatet hos TT.  

 2. # Anonymous Anonym

  Hittad i SVD:
  "Sex döda i israelisk Gaza-attack

  Sex Hamasmedlemmar som skjutit iväg en Qassam-raket mot Israel dödades när en israelisk raket avlossades mot deras jeep på måndagen. Ytterligare en person skadades, enligt palestinska sjukhuskällor."

  Källa: Gaza TT-Reuters

  Snacka om att TT vrider på orden.  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats