TT-kritik


2008-03-04

TT gör ingen skillnad på civila och terrorister

I ett försök att skydda även handikappade människor mot de palestinska raketangreppen, har Israel nu utrustat döva med en särskild apparat som varnar dem för inkommande palestinska missiler. De kan inte höra flyglarmen som betyder att man måste fly ner i ett skyddsrum på 15 sekunder. Göteborgs-Posten har ett videoklipp som visar hur apparaten fungerar.

Men TT tycks klandra landet för att "bara 3" israeler har dödats i palestiniernas bombningar mot Israel:
Den senaste veckan har över 120 palestinier mist livet i konflikten, medan dödssiffran på den israeliska sidan uppgår till bara 3.

Som framgår i ovanstående telegram, fortsätter TT att försåtligt klumpa ihop antalet dödade Hamas-terrorister med vanliga civila. Både i TT:s källa från AFP, samt hos Reuters framgår det att den förkrossande majoriteten av de döda, som sig bör, utgörs av stridande Hamas-terrorister. Antalet civila dödsoffer som drabbats av svarselden på Hamas krigföring mot Israel utgörs av några "dussin", enligt samma källor på plats. AFP skriver:

...at least 123 people, including several dozen civilians, since Wednesday.

Detta är några dussin civila liv för mycket, om man hade haft ett val, men mycket färre än man skulle kunna frukta i den tätbefolkade miljö som Hamas valt att förlägga striden till.

TT fortsätter konsekvent att dölja fakta kring våldet i och från Gaza, och att använda ett bloddrypande språk som alltid tycks ha udden riktad mot Israel.

Försvarsmakten har lyckats åsamka de terrorister som bombar israeliska kvinnor och barn med Grad-Katyusha-missiler från Iran stora förluster. Detta samtidigt som man skyddar civilbefolkningen. Men TT-skribenterna på kontoret vid Stadsgården i Stockholm vänder detta emot Israel, och håller upp det som ännu en anklagelseakt.


SvD1 Svd2 DN1 DN2HD1 HD2 Dagen1 Dagen2 Sydsvenskan1 Sydsvenskan2 KB1 KB2 TA Politiken DB1 DB2 DB3

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: , , , , , , ,

Publicerat av TT-kritik 2008-03-04 kl. 21:35.

20 Svar till “TT gör ingen skillnad på civila och terrorister”

 1. # Anonymous Anonym

  I en terroriststat som Gaza finns det ofta inte en skarp markering mellan civila och terrorister. I stället existerar är det ett kontinuum. På den civila endan finns småbarn och sanna "noncombatants". På den militära endan finns terrorister och ledare som instigerar massmord.emellan finns vanliga medborgare som underlättar, financierar och uppmuntrar terrorism.
  Mer kvinnor och barn/ungdomar är rekryterade att bli självmordbombare. Det leder till att fler barn och kvinnor blir skjutna, också en plan i för att vinna den allmänna opinionen. Golda Meir: Vi kan en dag förlåta att du dödar våra barn, men vi kan inte förlåta att du orsakar oss att döda dina barn.  

 2. # Anonymous Christina

  Tack TT-kritik för en bra och viktig artikel. TT:s metoder kommer att resultera i att man i fortsättningen, när man läser ett TT-telegram, drar slutsatsen att "dödsoffren" i en konflikt mestadels är terrorister, som i fallet Gaza.

  TT gillrar en fälla åt sig själv.  

 3. # Anonymous Anonym

  Undrar hur TT skulle rapportera om Israel skjuter missiler hur som helst med syfte att döda och terrorisera civila araber. Det vore ju proportionellt våld = helt OK. Eller hur TT...?  

 4. # Anonymous Anonym

  TT-kritik ...

  Jamen det är klart det står fel i telegrammet. Såhär borde dom givetvis ha skrivit:

  Den senaste veckan har bara 120 palestinier mist livet i konflikten, medan dödssiffran på den israeliska sidan uppgår till över 2.

  Sådär ja, nu ser det mycket bättre ut!  

 5. # Anonymous Johannes

  Nja! "Den senaste veckan har 120 terrorister och deras oskyldiga, levande sköldar dödats, medan Israel har förlorat 3 personer, varav 2 soldater" är en adekvat formulering  

 6. # Anonymous Anonym

  Den senaste veckan har över 120 palestinier mist livet i konflikten, medan dödssiffran på den israeliska sidan uppgår till 3.

  Löjliga kommentar. Om de bara hade uteslutet "bara" så är det en TT artikel. Men nu blev det något annat..  

 7. # Anonymous Anonym

  Johannes ...

  Det der med att få ett onödigt dödande att framstå som salongsfähigt eller chickt är altid lika svårt. Det retoriska tricket att sätta "soldat" mot "terrorist" - som om det skulle vara någon skillnad? - har börjat bli lite slitet.

  Kanske det funker bättre om du piller dit ett "i vetenskapligt syfte" nånstans istället?  

 8. # Anonymous Anonym

  Sifferövningarna påvisar ju faktiskt oproption och kan därmed påvisa en djup orättvishet, Fler dödade terrorister än oskyldiga judar, då det som vanligt tillhör nån slags kulturell mänsklig rättighet att få ritualmörda alla judar (förr för nazisterna, nu islamister), enligt svensk solidaritetspolitik.  

 9. # Anonymous Kerstin

  Mycket bra och relevant kritik av TT.Lysande att någon står på sig och håller koll på deras sk.opartiskhet.  

 10. # Anonymous bantaidag

  Hrm.
  JAg önskar givetvis opartskhet från TT och de lyckas inte alltid men tycker att mycket att det som sägs här är lite väl vinklat negativt mot TT men ännu värre en positiv känsla för Israelernas sak.  

 11. # Anonymous Andreas

  Ganska intressant artikel idag (http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_947401.svd). Rubriken lyder "Pistolman dödade åtta i Israel". Pistolman? I artikeln (http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1204546422275&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull) ser man tydligt automatkarbin. Kan inte TT skilja på en pistol och en automatkarbin? En pistol är alltså ett kortpipigt handeldvapen, INTE en automatkarbin. Med andra ord var mördaren knappast en "pistolman", utan beväpnad med automatkarbin.

  Vidare är det många andra intressanta saker med artikeln. Många skumma uttrykc. Man hävdar att mördare öppnade eld med "gevär och pistol" (är han då inte också en gevärman). Ett gevär är dock inte en benämning på en automatkarbin.

  Sen passar man på att berätta att det även gick israeliska soldater på skolan.. Och? Rättfärdigar det att man öppnar eld och skjuter ihjäl ungdomar så unga som 15 år? Enligt TT gör det tydligen det. Man anar en viss sympati där.

  Man passar även på att påpeka att man efter attentatet hörde israeler skrika "Död åt araberna". Måhända, men skulle man påpeka det när det gäller det motsatta (som i princip är vardagsmat i olika medier, skolan, arbetsplatser etc etc)? Knappast.  

 12. # Anonymous Rickard

  Bra skrivet Andreas.
  Och självklart tystade TT ner att palestinierna dansade och firade när de fick höra om massmordet i Jerusalem.  

 13. # Anonymous Anonym

  TT namnde i rattvisans namn inte heller talkorerna "dod at araberna" utanfor Yeshivan i tordags kvall.
  En liten varning, man kan ju lika garna tolka TT-kritik som att det vore en losning om terroriterna fick tillgang till Apaches och F16. Man ar okunnig om man inte tror Hamas ocksa skulle ta chansen att satta en missil i Knesset eller precisionsbomba militara mal om de hade teknologin. De forstar alldelses for bra hur den int. opinionen fungerar, Skulle Israel ha det moraliska overtaget kvar da? Inse att overtron pa valdet pa alla sidor ar problemet. Jag horde skotten i torsdags genom mitt oppna fonster, man tanker lite mer da.  

 14. # Blogger Bernt

  Hrm, du har nog en stark poäng... men jag blir inte chockerad av spontana talkörer efter ett attentat riktat mot barn- Däremot tycker jag det är direkt obehagligt med spontana talkörer för att hylla attacker mot barn.

  Sen... Anna? :-)

  Jag var sjuk och började sedan pendla alldeles för många timmar/dag i höstas, så jag var tvungen att ersätta flera stora intressen med sömn.

  Jag lovade skicka dig en CD? En del av mitt dåliga samvete.  

 15. # Anonymous Anonym

  Detta skickade jag till min far i höstas:
  Date: Fri, 30 Nov 2007 10:06:02 +0100

  Detta läste jag i grattistidningen punktse idag(TT?):

  Fyra döda i Gazaattacker
  GAZA. Fyra medlemmar av Hamas väpnande gren dödades av israelisk militär i Gazaremsan under natten till igår. Det har ryktas om en större israelisk offensiv mot Gazaremsan nu efter den stora fredskonferensen i USA


  i) Den heter inte fredskonferens: http://annapolisconference.state.gov/
  ii) Är Israel galna, anfaller de efter en fredskonferens?
  iii) Varför blev de attackerade?
  iiii) Vad för rykten? Var kommer rykterna från? Varför ska de attackera Gaza?

  Erik (facebook)  

 16. # Blogger Andreas Jonson.

  Väldigt intressant blogg!
  Det gäller inte bara Israel-Palestina konflikten, även Turkiet-PKK konflikten.

  Fortsätt så!  

 17. # Anonymous Anonym

  Several ska översättas till flera och inte några.

  Varav flera dussin är civila.

  Skillnaden mellan flera och några dussin kan vara ett antal dussin. När det gäller 123 personer är några dussin en stor andel.

  Detta inlägg är lika vinklat mot Palestina som TT's artikel är mot Israel.  

 18. # Blogger Bernt

  Jag tycker det verkar som om Reuters, APs etc nyhetsström väljer ut "bättre" nuförtiden än att vinkla med översättning och klippning?

  T.ex. verkar svenska media sista dagarna inte ha nämnt att en Hamas-predikant torterades till döds på Västbanken eller attacken som mördade två civila på oljeterminalen in till Gaza. (Artiklar om det israeliska svaret dyker väl upp som vanligt.)

  Jag undrar fortfarande:
  Om svenska medier kan vara så vinklade inom ett ämne där man enkelt kan dubbelkolla genom att följa respekterade medier (NY Times, BBC) -- vad händer i medier som INTE bevakas internationellt??

  (I alla länder kan stora annonsörer inte kritiseras. T.ex. kunde nog bara SvT i Sverige publicera en skandal om ICA. Det var nog f.a. få mig att fortsätta betala tv-avgiften.)

  (-: Sätt igång blogg-ägaren, gör din plikt i att bespara mig inläsningsarbete! :-)  

 19. # Blogger Bernt

  Min teori verkar fel. Det var med i nyheterna från TT-Reuters, bara så inbakat aoch med så annorlunda titel att det var lätt att missa.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=759442

  Reuters original verkar vara:
  http://uk.news.yahoo.com/rtrs/20080409/tpl-uk-palestinians-israel-violence-43a8d4f_3.html

  Notera uttrycket "miste livet" i DN. Originalet innehöll saker som:

  "Terrorists entered Nahal Oz and the fuel depot. They shot at civilians inside. There are two Israelis dead and two wounded," an Israeli army spokeswoman said.

  Hamas's armed wing said it pounded the area with mortar bombs and heavy machinegun fire during the operation, which the PRC dubbed "Breaking Zionist Arrogance".

  ----

  Men jag antar att det verkar som om PA torterat ihjäl en Hamas-imam som vanligt kliniskt strykits från nyhetsflödet i DN?

  http://news.yahoo.com/s/nm/20080403/wl_nm/palestinians_death_probe_dc_1

  Jag blev rätt chockerad för några år sedan när jag läste i NY Times om tortyren mot Hamas-medlemmar på 90-talet. Inte så mycket för att det hänt (det är vanligt i diktaturerna i regionen) utan f.a. man inte vet om det när man följer svensk press...  

 20. # Anonymous Anonym

  varfor inte:)  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats