TT-kritik


2005-08-14

Anders H Pers om TT i Aftobladet-Debatt

Anders H Pers, ledamot i TT:s styrelse 1985–96 och ordförande 1990–96 skiriver i dagens Aftobladet en debattartikel ”Gaza – eldprov för medierna” där han kritiserar TT:s ensidiga Israel-rapportering:

Tv och de stora tidningarna har egna experter i Jerusalem, och DN:s Lotta Schüllerqvist berättade i onsdags för ett fullsatt Konserthus att jobbet inte är lätt. Men för de allra flesta som läser tidningar är TT den viktigaste nyhetskällan. Landsortstidningarna har inte råd att hålla sig med specialister som kan genomskåda glidningar och komplettera ensidiga TT-texter med egen sakkunskap och egna kontakter. Därför är TT:s främsta uppgift att skriva så opartiskt och klargörande att nattredaktörer från Norrbotten till Skåne kan lita på texterna och med gott journalistiskt samvete skicka dem vidare till läsarna.

TT har inte alltid klarat det provet. TT har fått kritik för att skriva ensidigt och glidande, förvrida telegram från nyhetsbyråer som TT samarbetar med. Det finns bloggar som kritiserar TT. Ibland har TT gett kritikerna rätt. En lundensare som heter David Lecerof skickade i juli ett kritiskt e-brev till TT:s styrelse om TT:s hantering av Israel-nyheter. Men han har inte fått något svar ännu.
TT:s styrelse består av redaktörer och direktörer från Aftonbladet, Bonniers, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Upsala Nya Tidning och Gefle Dagblad. Styrelsen ansvarar för verksamheten, produkten. De närmaste veckorna har den styrelsen särskilt goda skäl att bevaka TT:s rapportering från Mellanöstern. För vår skull som fortfarande prenumererar och hoppas att sanningen inte ska offras.


Läs hela artikeln på Aftonbladets webbsida.

Publicerat av TT-kritik 2005-08-14 kl. 11:26.

3 Svar till “Anders H Pers om TT i Aftobladet-Debatt”

 1. # Anonymous Anonym

  Med så många år i den högsta ledningen på TT så vet Anders H Pers vad han talar om. Det han skriver tyder också på att han välkomnar att TT:s metoder uppmärksammas. Det låter som att han menar att branschen lätt blir hemmablind och inte ser vad som pågår.

  Tiden står verkligen inte på TT:s sida.  

 2. # Anonymous Anonym

  Förhoppningsvis får Pers inlägg upp ögonen hos trötta nyhetsredaktörer som shoppar hos TT av gammal vana.

  Mer kritisk granskning!!  

 3. # Blogger Hunt and Fish

  Man there is alot of comment spam I have noticed. Is there any way to remove it from the blogs?  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats