TT-kritik


2007-05-13

Palestinska terrorister "mördas" medan israeliska civila "dödas".

Nyhetsbyrån TT beskriver idag israelska attacker mot palestinska terrorister som avfyrar missiler mot israeliska städer som "riktade mord".
"Israels säkerhetskabinett gav på söndagen klartecken till fler riktade mord på misstänkta palestinska extremister som svar på de nästan dagliga raketattackerna från Gazaremsan."

Genom att använda termen "mord" dömer TT israels attacker mot aktiva kombattanter i det pågående terrorkrig som en kriminell handling. Detta kan jämföras med terrorattacker mot oskyldiga civila i Israel som alltid "dödas"

Även idag även dagens fasansfulla terrordåd i det kurdiska Hawler (som av araber kallas för Arbil) beskrivs av TT som ett "dödande", inte som ett "mord".

Telegrammet är signerad TT-AFP, men termen som användes av AFP var "targeted killings", alltså "riktade dödande". Att kalla de för "riktade mord" är TT:s egna påfund.

UPPDATERING 2007-05-14: nu visar det sig att även själva påståendet att säkerhetskabinettet gav klartecken till riktade tillslag är fullständigt obefogat.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , , , , , ,

Publicerat av TT-kritik 2007-05-13 kl. 20:52.

13 Svar till “Palestinska terrorister "mördas" medan israeliska civila "dödas".”

 1. # Blogger magister nyman

  Tack för ert viktiga arbete med att avslöja TT:s snedvridna rapportering. Jag har länge förundrats över att svensk press i så stor utsträckning är så Israelfientlig och har en så onyanserad och ensidig syn på konflikten i Mellanöstern.

  Dock verkar läget vara illa även på annat håll. Läste på den notoriske Israelhataren Ali Esbatis blogg att Englands största journalistorganisation förespråkar bojkott av Israel. Förutsatt att detta är sant finns det all anledning att tro att läget är lika illa i England.  

 2. # Anonymous Anonym

  Rätt och nödvändig blogg!

  solidariska hälsningar:
  http://gustafssonisaffle.wordpress.com/  

 3. # Anonymous Anonym

  Eftersom det är frågan om mord så gör TT helt rätt att skriva att det är mord. Är de som planeras att mördas misstänkta för brott så ställ dem inför domstol. Att planera att döda någon, för att sedan också utföra det, är i svenska språket definitionen på mord.

  Att man inte kan tala om mord i ett terrorattentat riktat helt blint mot civila (vilket givetvis inte är mindre förkastligt än mord) inser alla som kan svenska någorlunda. Basta.  

 4. # Blogger TT-kritik

  Anonym: Eftersom det är frågan om mord så gör TT helt rätt att skriva att det är mord.

  Tautologi kan knappast ses som ett bra sätt att göra poäng.

  Det handlar inte om mord men om militär handling. Eftersom det är i praktiken inte möjligt att gripa terrorister i Gaza som Israel inte längre kontrollerar det är helt i sin ordning enligt militär logik att döda dem som utgör ett fara för medborgarnas liv. Inte så många så långt jag minns protesterarde mot flygattacket mot Tora-Bora och krävde att Bin Laden skulle gripas och ställas inför domstol.  

 5. # Anonymous David D

  Fan jag börjar tröttna på det här, är ju så skevt som det bara kan bli, borde man inte dra ihop någon sorts kampanj angående detta? En demonstration utanför TT:s kontor?  

 6. # Anonymous Fredrik

  Anonym 12.40,

  Du har helt fel. Mord kan bara drabba civila. En terrorist är däremot en legitim militär måltavla, och all internationell lag ger rätten att neutralisera en terrorist var och när som helst.

  Av samma anledning kan man inte säga att en soldat i tjänst, på slagfältet, har "mördats" av motståndarnas armé. En sldat kan bara "dödas".

  TT:s formulering är ren och skär propaganda, där man framför sina personliga åsikter. Den rätta benämningen är riktat tillslag.  

 7. # Anonymous Anonym

  Rickard Haas, som var DN:s korrespondent i Israel i många år, skriver om TT:s bedrägeri:

  "TT skämmer ut den svenska journalistiken"  

 8. # Anonymous David D

  Tycker det är dags för en demonstration utanför TT:s huvudkontor i Sthlm, vad säger ni?  

 9. # Anonymous Anonym

  Detta är ett stort problem som det är svårt att komma åt. Jag märker ofta sådana saker då jga hände med mycket i media. De använder ej rätta termer när det gäelr kurder och Kurdistan. Det händer att deras artiklar är vinklade och objektiva vilket man blir bestört över. Härligt att se uppslutningen.  

 10. # Anonymous Anonym

  Hamas "AKTIVISTER" dodar Judar darfor att dom ar Judar. Idag sa sager TT att Israel "MORDAR" aktevister i Gaza. TT borde klargora for Svenska folket vem som ar Aktevist eller Terrorist eller Mordare eller Civil i deras dagliga rapporter fran platser dar krig rader.  

 11. # Anonymous Anders

  Det som de palestinska terroristerna gör är inget annat än välplanerade attentat och de har med andra ord uppsåt att döda och då är det mord och inget annat.

  Det Israel gör är rent självförsvar och då ser jag det som att det verken dödar eller mördar utan bara använder sin lagliga rätt till att försvara sitt land och sitt folk.  

 12. # Blogger Bulten i Bo

  Eftersom det är i praktiken inte möjligt att gripa terrorister i Gaza som Israel inte längre kontrollerar det är helt i sin ordning enligt militär logik att döda dem som utgör ett fara för medborgarnas liv.

  Kan man plocka israeliska turistministrar med samma motivering?

  Inte så många så långt jag minns protesterarde mot flygattacket mot Tora-Bora och krävde att Bin Laden skulle gripas och ställas inför domstol.

  Jag och många med mig ville överhuvudtaget inte ha något krig i Afghanistan och ville att USA skulle lämna ut de bevis man påstod sig ha för att bin Laden låg bakom 11/9. Kuriosa i sammanhanget är att USA än idag i sin efterlysning av UBL inte nämner 11/9.

  En terrorist är däremot en legitim militär måltavla, och all internationell lag ger rätten att neutralisera en terrorist var och när som helst.

  Den uppgiften synar jag. Vilka paragrafer i de internationella lagarna åberopar du för detta påstående?  

 13. # Anonymous Anonym

  Språkutvecklingen har gått vidare. I dagens TT-text (återges av DN och DN.se) står det att läsa: "Raketanfallen krävde sitt första dödsfall på måndagskvällen. En 35-årig kvinna avled efter att en raket träffat hennes bil i Sderot, uppgav medicinska källor."
  Ingen dödade kvinnan, än mindre mördade henne. Hon "avled" i samband med en raketträff. Hjärtestillestånd? Detta sägs vara det första dödsfallet. Tyder detta på att just denna stackare självdog medan de övriga 10-11 offren (som redovisas av de byråer som TT forment citerar) bragdes om livet? Eller betyder detta att TT väljer att skriva mot bättre vetande?  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats