TT-kritik


2008-05-02

Lögnaktig och manipulativ statistik

Idag publicerade TT manipulativ ”statistik” över Israels påstådda missgärningar. Många uppgifter i ”statistiken” är helt lögnaktiga, andra är numeriskt korrekta men vinklade för att skapa felaktiga uppfattningar om situationen.

TT hävdar att 667 israeler dödades av palestinska terrorister under den senaste terrorvågen. Siffran är helt lögnaktig: antalet mördade israeler är 1162, de absolut flesta är civila (listan inkluderar även 18 som mördades i terrorattacker utomlands och 3 amerikanska diplomater). Alla dödsoffer finns listade på Israels UD:s hemsida med omständigheterna noggrant beskrivna.

Siffran av palestinska dödsoffer är tväre om överdriven och tydligen överdriven även om räknar palestinska självmordsbombare som dödsoffer (TT ändvänder dock missvisande formulering ”israeliska styrkor dödat”). EU-finansierad pro-palestinsk grupp B'Tselim redovisar siffran 4676
och dit inräknade även förfalskningar som Muhammed al-Dura. Bara om man medräknar 577 palestinier som dödades av palestinier så når vi TT:s siffra på 5000.

Sedan skriver TT:
200 palestinier har dött vid vägspärrar där ambulanser ofta hindras från att köra vidare.

Inga substantiella underlag anges, men även om siffran är någorlunda korrekt är det i sammanhanget viktigt att påpeka att palestinska ambulanser användes många gånger för att transportera vapen, ammunition, bombälten samt beväpnade terrorister. De upprepade folkrättsvidriga fallen av missbruk diskvalificerar palestinska ambulanser som skyddade objekt. Dessutom tillåter krigets lagar genomsökning av ambulanser även om de inte missbrukas. Just i denna situation vore det fullständigt brottsligt att låta ambulanserna passera utan rannsakan.

Bombbälte i palestinsk ambulans.


Den sista meningen i telegrammet – förutom att det skrivet med laddat språk – förmedlar också förvrängd verklighetsbild:
”När israeler anföll Beit Hanun på Gazaremsan den 28 april dödade de en palestinsk mor och hennes fyra barn, som alla var under fem år gamla.”

Armeundersökning som genomfördes i efterhand visade dock tydligt att familjen i Beit Hanun dödades av explosion orsakad av missiler och ammunition som var avsedda för terrorattacker mot israeliska civila.

TT väljer dock att bortse från fakta som inte passar deras rent propagandistiska agenda.

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , , , , ,

Publicerat av TT-kritik 2008-05-02 kl. 14:36.

5 Svar till “Lögnaktig och manipulativ statistik”

 1. # Anonymous Anonym

  Det har väl även Dimitri Vasserman gjort?  

 2. # Anonymous Linus

  I TT:s lögnaktiga telegram görs ingen skillnad på palestinska terrorister och civila. Alla räknas in som palestinska "dödsoffer", trots att terroriterna utgör den förkrossande majoriteten.

  Däremot preciserar TT antalet soldater i det israeliska dödstalet.  

 3. # Anonymous Anonym

  TT:s källa är en palestinsk organisation (inga israeliska uppgifter presenteras överhuvudtaget). En sökning på Google News visar att, utöver TT:s telegram, så är det endast en tidning i hela världen som har publicerat propagandan från organisationen: den norska landsortstidningen Adresseavisen.

  Där ligger nivån på TT:s så kallade "journalistik": ta den ena sidans uppgifter (läs: den palestinska sidans) - oavsett hur otillförlitlig källan än är - och publicera det, kopplat med total mörkning av faktumet att siffrorna innehåller en majoritet döda terrorister.  

 4. # Anonymous lubbe ferrysson

  Så det blev inte bättre när Faurissons beundrare Hjerten pensionerades. Tur att deras tid är ute. Idag kan vem som helst skaffa sig information oberoende av en brunröd propagandabyrån.  

 5. # Anonymous Anonym

  TT = Terroristernas Telegrambyrå?  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats