TT-kritik


2008-12-29

TT som anslagstavla för antiisraelisk aktivism

Nyhetsbyrån TT skriver idag historia. Vi trodde att vi redan har sett allt: direkta förfalskningar, godtyckliga översättningar och laddat språkbruk. Men idag kom det något nytt i TT:s arsenal: den har blivit en privat anslagstavla för antiisraeliska aktivistgrupper. Dagens telegram om händelserna i Gaza avslutas med avsnittet:
”Klockan halv två i dag anordnar organisationen Rättvisecentret för palestinska folket ett demonstrationståg från Sergels torg i centrala Stockholm till Israels ambassad. Syftet är att protestera mot Israels agerande i Gaza.”

Att en del journalister på TT använder nyhetsbyrån som plattform för deras privata aktivism är ingenting nytt. Men hur länge ska svenska tidningar betala notan för deras aktivism?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: , , , , , , ,

Publicerat av TT-kritik 2008-12-29 kl. 14:08.

28 Svar till “TT som anslagstavla för antiisraelisk aktivism”

 1. # Anonymous Anonym

  Inget nytt under solen - det är inte första gången att TT ljuger och ger sin snedvridna och vinklande bild av verkligheten.
  Undrar bara vilka som jobbar där och för vems räkning?
  Ska journalismen inte vara objektiv ch partisk eller? Vilket politisk parti eller vilken fraktion tillhör TT-arbetarna?  

 2. # Anonymous Anonym

  Jag uppfattade inte riktigt lögnen var det?

  A) Demonstrationen är kl tre
  B) De protesterar inte mot Israels agerande i Gaza
  C) Allt är ett påhitt, det pågår inte ens ett krig där  

 3. # Anonymous Anonym

  Sen när är att säga sanningen "antiisraeliskt", eller rättarer sagt närman tänker efter, sen när är sanningen INTE antiisraelisk?? Dessa folkmördande nazikopior.  

 4. # Anonymous Anonym

  Till "anonym kl. 15:39"
  Kritiken är i detta fallet snarast att denna "artikel" fungerar som en slags inbjudan till denna aktion snarare än nyhetstext. Detta hade lika gärna kunnat vara en annons för den protestaktion som ska genomföras vilket kanske INTE känns som det är TT's uppgift att publicera.  

 5. # Blogger Glenn

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.  

 6. # Anonymous Anonym

  Hmmm... "folkmördande nazi-kopior" ? Den kommentaren är inte bara direkt stötande och olämplig men troligen också straffbar. Det är uppenbart att du inte har den blekaste aning om vad som händer i denna konflikt eller vad som ligger bakom.

  Skäms på dig!  

 7. # Anonymous Anonym

  "Runt 500 demonstranter samlades utanför Israels ambassad i Stockholm för att protestera mot Israels agerande. Inga ordningsproblem har rapporterats, enligt polisen."

  Uppdatering från TTs reklamtext  

 8. # Anonymous Mi Grandin

  Vågar inte "Anonym" stå för sina kommentarer med sitt eget namn? Fegt... Det handlar ju inte precis om statshemligheter - bara en kort notis om att TT beter sig ungefär som de brukar. Men "Anonym" tar sig tid att läsa texten lite som Fan läser bibeln. Nej, kom igen "Anonym" - var inte så rädd! Eller tror du att något hemskt kommer att hända om du uppger vad du heter? Fast det är klart - utan namn kan man ju säga och bete sig hur som helst utan att man behöver ta ansvar för det eller bemöta motreaktioner och samtidigt visa ansiktet. Litet som terroristerna i Hamas bland annat - de har ju en viss förkärlek till just det där med att dölja ansiktet...  

 9. # Anonymous Anonym

  "Runt 500 demonstranter samlades utanför Israels ambassad i Stockholm"
  Antalet här angivna demonstranter utanför Israels ambassad är en bastant lögn. Jag räknade till 70-75 st extremister, några färre än i extremistdemonstrationen på Sergels torg.  

 10. # Anonymous aa

  Det är i alla fall en förbättring att det inte är synagogan de angriper.  

 11. # Anonymous Anonym

  Så här funkar arbetsformdlingens plan för att minska arbetslöshet

  500 statister för demonstration  

 12. # Anonymous Anonym

  Dagens Nyheters och TT:s våtdröm

  Det pekar rakt ner för Dagens Nyheter som nyhetsförmedlare.

  Idag, onsdagen den 7 januari, har tidningen en absolut heldebil artikel i internet-bladet. Artikeln har rubriken: Vräkta bosättare drömmer om återkomst.

  Första meningen lyder: Efter angreppet på Gazaremsan har drömmen om att återvända dit vaknat bland många före detta bosättare.

  Det är TT som står för texten. TT talar aldrig om vem som drömmer. Det finns ingen källa. Man intervjuar ingen levande person, man citerar ingen.

  Det måste alltså vara någon på TT:s Stockholmsredaktion som fabulerar. DN har artikeln på nyhetsplats och det måste ju betyda att det som påstås i TT-artikeln trollbundit också DN:s utlandsredaktion.

  Någon påstås drömma.

  Otroligt. Någon drömmer, och det är helt plötsligt nyhetsstoff i DN.

  Drömmen som TT berättar om är påhittad. Man kan spekulera om att det rör sig om en antisemitisk våtdröm i huvudet på en av TT:s medarbetare på Stockholms-redaktionen. Det är rimligare än att tro att någon före detta bosättare skulle vilja återvända till Gaza. Och hur skulle det förresten gå till? Vilken israelisk regering skulle fatta ett beslut om att återvända idag eller om ett år? Man övergav Gaza 2005 - som man övergav ett sjunkande skepp.

  Men, tänker kanske TT, det vore ju onekligen kul om någon idiot bland de judiska bosättarna återvände till Gaza och fick med sig många andra. Då kunde Hamas anställa en massaker på samtliga.

  Är det den fantasin som ger näring åt TT-artikeln?

  Den ursprungliga artikeln från den franska nyhetsbyrån AFP låter faktiskt en kvinnlig före detta bosättare komma till tals. Men hon säger inte med ett ord att hon drömmer om att få återvända till Gaza. I TT:s version står det att hon hörde hemma i bosättningen Gush Katif. Det är avslöjande.

  Det fanns ingen bosättning med det namnet i Gazaområdet. Så hette hela regionen, där de israeliska bosättarna slog sig ner. Gush Katif betyder Skörderegionen. Men TT vill kanske göra gällande att den stackars Orit Berger som nämns i artikeln bodde i alla bosättningarna på en och samma gång.

  Hon var alltså någon sorts fantastisk superbosättarkvinna med sjumilakliv och en speciell israelisk svans mellan benen. Ett riktigt jävla troll, med andra ord. Gröff, gröff.

  Men det troliga är att artikelförfattaren på TT bara är okunnig. Kanske också vagt efterbliven. För även det svenska språket misshandlas i artikeln.

  På ett ställe i artikeln står det, och det är också avslöjande som lögn betraktat: "Bosättarna vräktes av sina egna myndigheter från de fastigheter som de ockuperat." Men ingen av bosättarna ockuperade någonsin andras "fastigheter". Ännu mindre andras hus. Bosättarna byggde själva sina längor och villor. De flesta låg i små byar i en krans kring den palestinska staden Khan Yunis i den södra änden av Gaza. De växte upp på 1970-talet i sanddynerna kring Khan Yunis. Inte en enda människa hade någonsin bott i samma sanddyner förut.

  Det är så här hatpropagandan mot Israel portioneras ut i små doser, lögner som varieras och upprepas i det oändliga. Bosättarna tog andras hem. Nu vill de återvända. De har drömmar. De ger sig aldrig. De är galna.

  Och ingenting är sant. Utom möjligen att de stal luften i Gaza. För de måste ju andas när de var där. Men poängen är ju inte alls att någon vill tillbaka. Poängen i den ursprungliga franska artikeln är att de blev fördrivna från sina hem av den israeliska regeringen sommaren 2005. Och trots att Gaza blev helt "judenrein" eller "avjudaiserades", fick vi ingen fred. Det är det som är dagens verkliga poäng.

  Varför återger Dagens Nyheter TT:s fantasier och våtdrömmar? En mycket bra fråga. Antingen har man samma våtdrömmar. Dvs, man har samma förvrängda syn på världens ordning som TT-folket. En sorts nattstånden vänsterradikalism som ofta är skrämmande lik den gamla stabbiga stalinismen i Sovjet där man också gjorde en affär av att förfölja judar och ställa dem inför rätta för inbillade brott och sen göra sig av med dem med nackskott i någon av KGB:s mörkaste källare.

  Eller så är det bara så att de här spåndumma lögnerna om israelerna "säljer".

  Det är ju det som gäller numera i tidningsvärlden. Att underhålla och ta skamgrepp och skandalisera verkligheten. Att informera är helt enkelt ute. Men våtdrömmar är alltid inne.

  www.dickhaas.com  

 13. # Blogger Bernt

  TT? Tjafs! DN behöver inte hjälp av några klantar på TT!

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=871519

  Citat och diskussion... men missat att nämna rakt ut vad som chockerat:
  Att läkaren Mads Gilbert stött terror-angrepp mot civila -- specifikt 11/9!

  (Som det står skrivet tolkas det som han ansåg att irakier hade rätt att angripa den amerikanska ockupationen.)

  Notisen har citat etc som antagligen håller journalistens rygg fri. (Liknande "misstag" brukar mest synas i artiklar om stora annonsörer.,,)

  Jag kommer aldrig att prenumerera på en svensk dagstidning igen. Eller klicka på en annons på deras web-siter.  

 14. # Anonymous Theo

  Hamas. (behövs ingen annan beskrivning) http://www.youtube.com/watch?v=I1M4eH9Kk7I&eurl=&feature=player_embedded  

 15. # Anonymous Anonym

  Vad sägs om TV 4`s Hamasmegafon i Jerusalem, Rolf abdullah Porseryd då  

 16. # Anonymous Anonym

  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=305&a=472301

  Ännu en grej att göra sig lustig över. På alla möjliga sätt så försöker de förminska Israel.  

 17. # Anonymous Marre

  De glömde bara att avsluta med ett "Väl mött!"...  

 18. # Anonymous Mikhas

  Hej!

  Som nygammal besökare här på ubermench & folkmordsapolgeternas forum mot gentile-medias rasstatsrapportering, undrar jag hur ni ställer er till missbruket av begreppet "antisemitism"?

  Med tanke på att över 95% av judenheten här i väst och i världsparian i mellanöstern själva är Azhkenasim´s, dvs ättlingar till Khazarkonvertiter i området kring Georgien, borde väl "anti"-prefixet sättas före det senare? (debatten existerar faktiskt i israel)

  Varför inte vara ärliga åtminstone på den punkten? Det vore ju som att kalla kritik av svenska göranden och låtanden som "anti-ugrism"...  

 19. # Anonymous Kennet

  Gääsp ...

  Vad var frågan?

  Vad kan man vinna?  

 20. # Anonymous Anonym

  Mikhas, ord byter betydelse över tid. Se ordet "gay", till exempel. (Eller slå upp "feg":s ursprungliga betydelse.)

  Så vitt jag vet, myntades "antisemit" av en, tja, antisemit för just den specifika betydelsen (judar).

  Med tanke på var "Sion Vises protokoll" etc publiceras och propagandan visas, så är det kanske lite förvirrande att antisemitismen är direkt vanlig bland semiter... :-)  

 21. # Blogger dark & green

  http://konspirationer-och-sanningar.blogspot.com/2009/08/mer-organstold-censur-och.html  

 22. # Anonymous Maria

  "Med tanke på att över 95% av judenheten här i väst och i världsparian i mellanöstern själva är Azhkenasim´s, dvs ättlingar till Khazarkonvertiter i området kring Georgien, borde väl "anti"-prefixet sättas före det senare? (debatten existerar faktiskt i israel)"

  Haha, visst, 95 % av alla judar i Israel är ashkenazim. Du vet noll och nada om Israel, precis som de flesta andra palestinaaktivister. Och för övrigt: Sedan när kan man inte konvertera till att bli jude?  

 23. # Anonymous Förbannad

  Det här landet är för jävligt! Ingen annanstas kan de totalt partiska och subjektiva Israelhatarna på TT få sända ut sin demagogi under falsk flagg på detta viset.  

 24. # Blogger dark & green

  @förbannad: Israelhatarna? Konstigt att så fort något som Israel inte tycker om hamnar i media så är det antiisraelisk. Men när någon annan kritiseras ibland utan grund så är det helt ok...  

 25. # Blogger Bernt

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.  

 26. # Blogger Bernt

  "D&G": Den här bloggen har massor av exempel på medias otroligt oseriösa bevakning.

  Media intresserar mig; jag följer Mellanöstern inte för att jag bryr mig om ämnet så mycket, utan för att Svenska Vänstern (tillsamans med journalistkåren) bryr sig så mycket. En bra värdemätare på hur trovärdig pressen är.

  Har du några specifika exempel på felaktig kritik här, är jag intresserad. Eller gnäller du bara för att det inte passar din världsbild?

  (Nej, diskussion om att organ skördas från skjutna med höghastighetsvapen som sedan transporterats långt är inte seriösa. Som alla vet som sett en sjukhus-såpa, så kräver organdonation i det närmaste att folk har hjärt/lung-maskin på. Det här har diskuterats. Det ser ut som en klassisk blood libel.)  

 27. # Blogger Oscar S-L

  Varför allt detta Palestina hat?
  Visserligen är journalisterna på TT inte riktigt med, men "Israel" är den verkliga "terrorstaten."
  Israel har absolut ingen rätt att existera, det är vidrigt att man lägger en ny stat i en redan existerande stat och sedan fördriver dess folk är vidrigt.
  Hamas är förövrigt ett organisation som finansierades av "Israel" så att Hamas kunde slå ut PLO(som på den tiden var "terrorister".)
  De enda palestinier jag ser är frihetskämpar.
  Ockupationen av Palestina är en förintelse som pågått sedan 1948.

  MvH Oscar  

 28. # Blogger Bernt

  Oscar S-L verkar ha skapat sitt konto för att få sista ordet i en gammal diskussion...

  Grundläggande problemet i debatten är nog snarare extremisternas demonisering och hat, som Oscar ger ett gott exempel på.

  Oscar verkar tillhöra religionen vänsterextremism och är således konsekvent på diktatorers sida mot demokratier (modell "förre förrädaren" Jan Guillou).

  Om man skulle svara hans argument, så skulle man kunna diskutera de olika landförlusterna efter Världskrigen och varför Israels existens skulle vara så mycket värre än allt annat.

  Borde t.ex. Finland skjuta raketartilleri mot St Petersburg för att få tillbaka Karelen? Och Ryssland skulle alltså inte heller ha rätt att svara på militära anfall?!

  Och så vidare...

  Jag är personligen intresserad av svenska medier, så fanatiker är irrelevant, utom för att förstå svenska journalister...  

Skicka en kommentar© TT-kritik

website stats